Protest al veteranilor războiului de pe Nistru pentru indemnizaţii mai mari şi demisia ministrului de Externe

Veteranii războiului de pe Nistru cer demisia ministrului de Externe de la Chişinău, Ciocoi (radiochisinau.md)
Ştefan Sârbu
09.02.2020

Veteranii războiului de pe Nistru au protestat sâmbătă, 8 februarie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău (PMAN) apoi au mers şi la Ministerul de Externe, unde au cerut demisia ministrului, Aureliu Ciocoi, care recent a declarat că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru doar pentru a opri vărsarea de sânge, iar „evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane, declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană”.

Potrivit radiochisinau.md, sutele de manifestanţi au ţinut în mâini portretele eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, dar şi pancarte cu mesajele „Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat!”, „Prea mulţi dintre voi au trădat acest popor!”, „Pe români nu-i mai vreţi fraţi. La Moscova vă închinaţi!”, „Fapte nu promisiuni!” etc.

În cadrul evenimentului, protestatarii au decis crearea Consiliului Naţional al Veteranilor, care a solicitat o întrevedere cu premierul Ion Chicu pentru data de 12 februarie, iar printr-o rezoluţie au cerut autorităţilor crearea unui departament care să se ocupe de problemele veteranilor de război, inclusiv a celor din Afganistan.

În cazul în care cerinţele nu vor fi îndeplinite, veteranii războiului au avertizat că pe 2 martie, vor organiza proteste în toată ţara.

Victor Ciobanu, reprezentant al grupului de iniţiativă al manifestaţiei a declarat că veteranii de război vor continua să-şi ceară drepturile sociale meritate stabilitate de către primul Parlament.

Dintr-un şir de înlesniri care au fost stabilite acum 28 de ani, veteranii în prezent primesc doar o indemnizaţie lunară de trei sute de lei şi dreptul de a călători gratuit cu transportul public.

În luna ianuarie, veteranii au organizat o acţiune de protest la Guvern, solicitând premierului Chicu tratament de reabilitare gratuit o dată pe an, bilete gratuite la sanatoriu o dată pe an şi medicamente gratuite pentru veterani şi familiile lor, compensarea cu 50% a plăţilor de întreţinere.

De asemenea, protestatarii au cerut loturi de pământ şi credite nerambursabile pentru construcţia locuinţelor, indemnizaţii lunare de 1700 de lei şi anuale în preajma zilelor de 23 februarie, 2 martie şi 27 august. Până în prezent însă revindecările nu au fost soluţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor