Alexandr Slusari: Regimul de la Tiraspol se menţine doar datorită sprijinului constant al guvernării de la Chişinău
alte articole
În contextul împlinirii a 27 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari consideră că rănile Republicii Moldova încă nu s-au cicatrizat, iar regimul ilegal din Transnistria se menţine economic până în prezent doar datorită sprijinului constant al guvernării de la Chişinău.
„Foarte multă lume nu poate înţelege cum după ce sute de oameni au murit, apărând Moldova, un preşedinte merge şi depune flori alături de liderul de la Tiraspol la monumentul celor, care au împuşcat în independenţa ţării.
Cum poliţia Moldovei, care a fost în 1992 forţa principală în luptele cu separatiştii, pe 24 februarie 2019 a escortat în toate colţurile ţării peste 37 de mii de mercenari din Transnistria, care, neavând nicio legătură cu viaţa politică a statului nostru, aproape deschis şi-au vândut voturile”, scrie Alexandr Slusari pe contul său de Facebook menţionând că lucrurile de fapt ar fi şi mai grave.
Politicianul atenţionează că termocentrala de la Cuciurgan asigură 70% din fluxul valutar al Transnistriei iar R. Moldova, procurând marea majoritate a energiei electrice de pe malul stâng al Nistrului, contribuie substanţial la stabilitatea macrofinanciară a regimului separatist şi creşterea datoriei Moldovei pentru gazele naturale ruseştI, care deja a atins cifra astronomică de peste 7 miliarde dolari.
„Guvernarea oligarhică de la Chişinău din 2014 tergiversează intenţionat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, care ar reduce considerabil dependenţa energetică a Moldovei de Rusia şi, implicit, de Transnistria, care asigură tranzitul gazului”, a adăugat acesta.
Vicepreşedintele Platformei DA a ţinut să mai sublinieze că importul mărfurilor din Ucraina în Transnistria nu este posibil fără respectarea procedurilor fiscale şi vamale ale R. Moldova. Doar că toate impozitele şi taxele, care conform legislaţiei ar trebui să fie încasate în bugetul de stat, sunt transferate în "obşeacul" (n.r. bugetul) separatist.
În concluzie, Alexandr Slusari notează că soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean poate avea loc prin aplicarea mecanismelor economice fără umilitoarea federalizare a R. Moldova sau a altor cedări unilaterale. „Pentru asta e nevoie de voinţă politică şi o guvernare responsabilă, în primul rând faţă de cetăţenii de pe malul drept al Nistrului.”
La ceremonia de marcare a celei de-a 27-a aniversări a războiului de pe Nistru, premierul R. Moldova, Pavel Filip a insistat că R. Moldova a făcut progrese în rezolvarea conflictului, spunând că „pentru prima dată de la conflictul armat de pe Nistru, autorităţile de la Chişinău pot controla integral frontiera ţării, inclusiv pe segmentul transnistrean”.