Protest al agricultorilor din peste zece raioane ale R. Moldova: Ajutorul alocat de autorităţi fermierilor este mizer

Fermierii cer autorităţilor de la Chişinău instituirea stării de urgenţă pentru sectorul agrar în zonele de centru şi sud ale republicii, cu eliberarea necondiţionată a certificatelor de stare de forţă majoră.
Protestul fermierilor din R. Moldova
Protestul fermierilor din R. Moldova (sputnik.md)

Zeci de producători agricoli din peste zece raioane ale Republica Moldova au scos marţi, 11 august, tractoarele pe marginea traseelor naţionale, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de ajutoarele promise de autorităţi.

Protestatarii au menţionat că toate posibilităţile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaţilor, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină şi alte inputuri au fost epuizate.

Fermierii, citaţi de agrobiznes.md, au depus revendicările încă luni seara Guvernului Republicii Moldova:

  • instituirea stării de urgenţă pentru sectorul agrar în zonele de centru şi sud ale republicii cu eliberarea necondiţionată a certificatelor de stare de forţă majoră atât pentru fermieri cât şi pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-şi reeşaloneze datoriile faţă de creditori;
  • implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
  • scutirea de la plata impozitelor salariale şi funciar a agricultorilor afectaţi de aceste calamităţi pentru anul 2020 şi vacanţă fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;
  • resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puţin 3000 lei per hectar şi să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situaţii excepţionale şi APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunţate mai sus.

Chiar dacă în unele raioane au venit reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi a Guvernului, oficialii nu au prezentat soluţii noi. Astfel, începând cu ora 16:00, manifestanţii au blocat mai multe trasee din Căuşeni, Leova şi Hânceşti inclusiv cu tehnică agricolă.

Autorităţile de la Chişinău au alocat 300 de milioane de lei pentru agricultori promiţând că în toamnă vor fi alocate alte 100 de milioane. Pentru un hectar reînsămânţat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1 080 de lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporţie mai mare de 60% – 1 000 de lei, orz – 1 020 de lei, rapiţă – 1 400 de lei.

Cu toate acestea, fermierii, şi-au exprimat unanim dezacordul faţă de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensaţiilor pentru diminuarea calamităţilor naturale asupra recoltei anului 2020, întrucât acesta ar fi anevoios, nu cuprinde întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, nu sunt menţionaţi proprietarii individuali). Mai mult, sumele de ajutor pentru un ha ar fi mizere. „Rugăm anularea acestuia şi elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii.”