Îngrijorător. Dionis Cenuşă: Igor Dodon a recunoscut printre primii realegerea frauduloasă a lui Lukaşenko

Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova (facebooc.com)

Preşedintele Igor Dodon a transmis luni dimineaţă „în numele poporului moldovenesc” și al său personal felicitări omologului belarus, Alexandr Lukaşenko, cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidenţiale.

În context, politologul Dionis Cenuşă constată că preşedintele Igor Dodon s-a aliniat poziţiei Rusiei şi Chinei recunoscând victoria lui Lukaşenco în alegeri, dar nu este singurul lider din regiune care o face, întrucât susţinerea politică a acestuia într-un moment de cumpănă este o investiţie sigură în reciprocitate la nivel de atitudine politică, dar şi în viitoarele tranzacţii de ordin economic.

Potrivit sutelor de probe care abundă reţelele de socializare, analistul consideră că victoria lui Aleksandr Lukaşenko a rezultat din falsificarea masivă a scrutinului.

Mai mult, expertul notează că UE a criticat modul de organizate a alegerilor, dar şi utilizarea disproporţionată a forţei contra protestatarilor paşnici, soldată cu reţinerea a peste 3000 de persoane şi câteva decese.

În pofida acestor abateri grave de la orice norme democratice, liderii Chinei, Rusiei, Azerbaidjanului şi Armeniei l-au felicitat pe Lukaşenko. Preşedintele ucrainean s-a abţinut şi a susţinut populaţia belorusă.

Totuşi, în loc să aştepte reacţia unor ţări occidentale, fără a ieşi în evidenţă prea mult alături de regimuri autoritare, Igor Dodon s-a decis să fie printre primii care recunosc realegerea frauduloasă a lui Lukaşenko.

Chiar dacă Moldova nu îşi poate permite luxul de a fi izolată pe plan regional, asemenea gesturi sunt îngrijorătoare, având în vedere alegerile prezidenţiale moldoveneşti din acest an, a concluzionat Dionis Cenuşă.

Comisia Electorală Centrală din Bielorusia a afirmat că rezultatele oficiale preliminare de la alegerile prezidenţiale din 9 august arată că preşedintele Alexandr Lukaşenko a câştigat victoria în alegerile cu peste 80% din voturi, comparativ cu 10 la sută pentru principala sa rivală Svetlana Ţihanoskaia, care refuză să-şi recunoască înfrângerea.

Mii de oameni au protestat la Minsk şi în alte oraşe din Bielorusia, după închiderea secţiilor de votare, cerând ca rezultatele alegerilor să nu fie falsificate. Forţele de ordine au intervenit cu violenţă, arestând şi dispersând protestatarii. Aflat la putere de 26 de ani, Lukaşenko a candidat pentru al şaselea mandat consecutiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe