INS "îmblânzeşte" recesiunea tehnică. PIB-ul nu a scăzut (chiar) atât de mult

Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor
Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor (Epoch Times România)

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat miercuri intrarea în recesiune tehnică a României în al doilea trimestru din acest an. Statisticienii României au urcat însă uşor estimările nominale şi relative privind Produsul Intern Brut (PIB) pe trimestrele 1 şi 2 ale acestui an.

Potrivit noilor date făcute publice de INS, PIB-ul în trimestrul al doilea al anului 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,9% comparativ cu primul trimestru şi nu cu 1%, cifra publicată în septembrie de Statistică, se arată într-un comunicat al INS, citat de hotnews. Totodată, scăderea PIB-ului pe primul trimestru a fost rectificată de la -0,2% la -0,1%.

Reamintim că, la mijlocul lunii august 2014, Eurostatul anunţă că România a cunoscut cea mai mare scădere a PIB-ului dintre toate ţările UE în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al lui 2014 şi că a intrat în recesiune tehnică, înregistrând scădere economică două trimestre succesiv. Potrivit cifrelor Eurostat, economia României a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul 1, şi cu 0,2% în trimestrul 1, 2014, faţă de trimestrul 4 din 2013.

Informaţia privind scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat, INS trecând informaţia sub tăcere. Informarea iniţială a INS privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru al lui 2014 faţă de ultimul trimestru din 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, dar între timp a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică. INS a ales însă să nu facă publică revizuirea negativă până când Eurostat a prezentat public cifrele care arată că România a reintrat în recesiune economică pentru prima dată după ieşirea din recesiune în trimestrul 2 din 2012.

Mai menţionăm în context că, deşi recesiunea economică are drept cauză principală lipsa investiţiilor, la ultima rectificare bugetară Guvernul a decis să taie aproape 4 miliarde de lei de la cofinanţarea fondurilor europene, cu alte cuvinte exact din zona care ar putea genera creştere economică pe viitor. În contrapartidă, primarilor, persoane importante în prag de alegeri, Guvernul le-a dat 1,1 miliarde de lei.