Promisiuni măreţe dinspre guvern. Noi proiecte de infrastructură în valoare de miliarde

România nu a inaugurat anul trecut niciun kilometru de autos­tradă deşi "investiţiile" au înghiţit 6,5 miliarde de euro, echivalentul a peste 1.000 km de autostradă, relata, de curând, presa. Acum, premierul anunţă noi licitaţii în valoare de 3 miliarde. Câţi kilometri asfaltaţi vor rezulta însă în final, nu se ştie.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat marţi că autorităţile au lansat în această perioadă licitaţii pentru noi proiecte de infrastructură în valoare de circa 3 miliarde de lei, relatează Agerpres.

Unul dintre noile proiecte lansate este podul peste Dunăre de la Brăila la Tulcea.

"Despre acest pod (...) s-a vorbit în ultimii 20 de ani. Nu a fost nici măcar lansat o dată în licitaţie şi vorbim de un pod care poate fi făcut şi va fi făcut din fonduri europene. Este în licitaţie (...), este o investiţie (...) mai mare, o investiţie, care din studiul de fezabilitate pe care îl are Ministerul Transporturilor, e undeva, ca valoare, jumătate de miliard de euro", a spus Grindeanu.

Premierul a mai anunţat că s-au lansat şi proiecte legate de centura Bucureştiului (pe care, reamintim, ar vrea-o în administrare Gabriela Firea).

"S-au lansat proiecte legate de centura Bucureştiului, toate acele traversări (...) A fost lansată licitaţia şi termenul cred că este 8 iunie pentru centura Timişoarei. A fost lansată şi este spre finalizare iarăşi o investiţie foarte importantă, cea care leagă, în regim de autostradă, Piteşti de Craiova", a declarat premierul, adăugând că la jumătatea lunii iunie vor fi lansate licitaţiile pentru lotul 1 şi lotul 5 Piteşti-Sibiu.

De asemenea, Grindeanu a reiterat faptul că este în pregătire proiectul de lege privind proiectele strategice, care vizează trei domenii — infrastructură, energie şi apărare.

Reamintim că potrivit zf.ro, ţara noastră nu a inaugurat anul trecut niciun kilometru de autos­tradă deşi "investiţiile" au înghiţit 6,5 miliarde de euro, echivalentul a pes­te 1.000 km de autostradă la cel mai înalt standard de cost aprobat de guvern. Potrivit sursei citate, şase mii de proiecte de investiţii, în diferite stadii de execuţie, au înghiţit în ultimii ani, cu zecile de miliardele de lei. Astfel, în ultimii cinci ani, investiţiile publice au înghiţit 135 de miliarde de lei (30 de miliarde de euro), dar ei nu se văd aproape nicăieri: în perioada amintită, au fost daţi în folosinţă doar 200 km de autostradă, aceasta în condiţiile în care, potrivit experţilor Comisiei Europene, infrastructura este un factor-cheie de limitare a competitivităţii ţării noastre.

Cum se explică paradoxul investiţiilor de miliarde concretizate în realizări aproape ireal de mici? Potrivit lui Ion Lixandru, CEO al Romtrailer, vicepre­şe­dinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, problema este că sunt în derulare 6.000 de proiecte "de investiţii" şi toate, evident, mănâncă bani.

"Nu gestionăm două-trei proiecte mari, iar banii sunt împărţiţi în mii de locuri. În ultima vreme, primăriile pot să se împrumute pentru orice pentru «investiţii». Presa e plină: «A fost inaugurată cea mai frumoasă fântână cântătoare, de 1,3 milioane de euro». Iată unde se duc banii, pentru că şi fântâna cântătoare este tot investiţie! Ceea ce cerem noi este să vedem proiectele esenţiale la start, să vedem bugetele şi finalul execuţiei, să vedem autostrada care trece munţii şi pe cea care leagă Moldova de ţară, nu fântâni cântătoare. Avem nevoie de un proiect de ţară pe infrastructură. Banii trebuie să meargă în 2-3 proiecte, nu în 6.000", susţinea Lixandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne