Proiectul Nabucco a eşuat. România pierde miliarde de euro

România pierde miliarde de euro. Potrivit presei austriece, proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, nu va mai fi realizat. Motivul? Consorţiul Şah Deniz a preferat o altă rută de export.
(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2013

România pierde miliarde de euro. Potrivit presei austriece, proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, nu va mai fi realizat. Motivul? Consorţiul Şah Deniz a preferat o altă rută de export.

Publicaţia austriacă, Die Presse, menţionează că azerii de Şah Deniz au selectat ca rută de export către Europa gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va trece prin Grecia, Albania, Marea Adriatică şi Italia.

La rândul său Dumitru Chisăliţă, specialist din domeniul gazelor naturale, crede că în eşecul proiectului Nabucco a contat poziţia Germaniei. El mai susţine că, în acest moment, consorţiul Şah Deniz nu a prezentat o poziţie oficială, urmând ca un anunţ să aibă loc vineri.

“Speranţa moare ultima. Dacă Nabucco a eşuat, lovitura este mult prea grea pentru România. Aşteptăm o poziţie oficială şi sperăm să mai apară surprize, dar din ce informaţii tot apar în ultima vreme semnalele sunt puternice în defavoarea Nabucco. Cred că în toată această poveste a contat poziţia Germaniei, iar un pericol asupra proiectului a planat de mai bine de doi ani”, a declarat, miercuri, Dumitru Chisăliţă pentru r/News.

Fostul director general al Romgaz recunoaşte că în acest moment gazoductul TAB este o opţiune mai bună pentru Şah Deniz. “TAB are mai multe avantaje faţă de Nabucco. Cred că va ieşi câştigător în faţa Nabucco”, a mai spus Chisăliţă.

Iniţiat în 2002, proiectul Nabucco urma sa transporte gazul azer prin România şi Turcia. Nabucco Vest urma sa continue conducta TANAP (Trans-Anatolia Pipeline) şi să transporte gaz către Europa Centrală şi de Est, începând din 2017. România trebuia să fie traversată pe o lungime de 470 km şi urma sa primească investiţii de până la 1,5 miliarde de euro. În plus, alte beneficii constau în taxele de tranzit, precum şi în cantităţile de gaz lăsate aici, suficiente pentru a putea substitui ce se importă în prezent din Rusia la preţuri dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor