GDF Suez devine partener Nabucco Vest

(FERENC ISZA / AFP / Getty Images)

Furnizorul francez de utilităţi, GDF Suez, va intra în proiectul gazoductului Nabucco Vest, a anunţat grupul energetic austriac OMV într-un comunicat, preluat de AFP.

GDF Suez a cumpărat de la OMV 9% din acţiunile Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH. Valoarea tranzacţiei nu a fost divulgată.

Alături de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargas (Bulgaria), Botaş (Turcia), GDF devine astfel cel de al şaselea partener la proiectul gazoductului austriac. Nabucco ar urma sa transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Marea Caspică pe an pentru Austria, prin Turcia şi sud-estul Europei, conform Business Week.

"Atragerea companiei GDF Suez ca partener în cadrul Nabucco Vest constituie un progres important şi demonstrează că Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona în viitor Europa în manieră sigură cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat Dl. Gerhard Roiss, CEO OMV.

Iniţial, gazodoctul Nabucco urma sa aibă o lungime de 3.900 km şi să coste 7.9 miliarde de euro. Ulterior, proiectul a fost redenumit Nabucco Vest şi a fost redus la 1315 Km. Costurile estimate, în schimb, au crescut la 12 şi apoi la 20 de miliarde.

Noul traseul al gazoductului va uni Austria cu frontiera turco-bulgară şi va trece prin Ungaria, România şi Bulgaria, şi va aproviziona cu gaz între 15 şi 20 de ţări. Proiectul a devenit foarte important, în contextul în care Uniunea Europeană doreşte să mai reducă din dependenţa faţă de gazele venite de la ruşi, căutând noi furnizori. În prezent, Rusia furnizează un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene.

Nabucco vizează accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz, fiind în competiţie cu gazoductul Trans-Adriatic, TAP. La sfârşitul lunii iunie, Shah Deniz, care exploatează 1.2 trilioane de metri cubi de caz din Marea Caspică, ar trebui să anunţe dacă va livra gaze către Nabucco sau către TAP.

Ţara noastră participă în implementarea acestui proiect prin compania Transgaz. România a semnat Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009) şi Acordul de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

"Cu acest parteneriat pan-european consolidat aşteptăm cu nerăbdare decizia viitoare a consorţiului Shah Deniz II cu privire la traseul lor preferat de livrare către Europa", a declarat Dl. Gerhard Roiss.

În cazul unei decizii favorabile a consorţiului azer, lucrările la gazoductul Nabucco vor demara în 2015. Primele livrări de gaze vor avea loc în 2018, beneficiarele fiind Georgia şi Turcia, iar în 2019 va fi acoperit şi restul Europei.

Şi chiar dacă alegerea grupului Shah Deniz nu se va îndrepta către Nabucco, proiectul nu va muri, a declarat Dl. Roiss pentru Austrian daily Wirtschaftsblatt, deoarece Europa are nevoie de această "autostradă internaţională" [a gazului - n.r.] şi există suficient gaz pentru gazoduct.

Dl. Roiss nu şi-a nominalizat potenţialii furnizori, dar anul trecut, OMV a anunţat o importantă descoperire de gaze naturale în Marea Neagră, ce ar putea deveni sursă de aprovizionare pentru Nabucco Vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe