Proiecte legislative: Săptămână de lucru mai scurtă pentru salariaţi

Pe rolul Parlamentului se află două proiecte legislative prin care aleşii ţării propun o săptămână de lucru mai scurtă, căci aceasta le va induce românilor o "starea de bine şi optimism", care se va "materializa pozitiv prin creşterea calităţii şi productivităţii muncii"
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
20.06.2016

Aleşii ţării au pregătit două proiecte de lege vizând reorganizarea timpului de muncă al salariaţilor, relatează avocat.net. Unul dintre cele două proiecte îşi propune să facă ziua de vineri zi scurtă, cu doar 6 ore lucrătoare iar cel de al doilea prevede introducerea posibilităţii de a opta pentru săptămâna lucrătoare de doar patru zile.

Reducerea timpului de muncă la 38 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât este acum, este prevăzută într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, aflată momentan la Senat, în consultare publică, şi urmează să intre în dezbatere la comisiile Camerei. Cele 2 ore urmând să fie tăiate în ziua de vineri, fără ca angajaţilor să li se reducă din salariul pe care îl au.

În expunerea de motive anexată propunerii de act normativ este explicat că reducerea timpului normal de lucru cu două ore pe săptămână ar avea două beneficii majore: salariaţi care se vor simţi mai bine şi creşterea productivităţii.

"Având exemplul unor state europene care, pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie, au procedat la reducerea timpului de lucru şi la flexibilizarea programului de muncă, ar trebui ca şi membrii activi ai societăţii româneşti să beneficieze de aceste facilităţi. Astfel, se asigură o protecţie în plus sănătăţii fizice şi mentale a salariaţilor, inducându-se, deopotrivă, starea de bine şi optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creşterea calităţii şi productivităţii muncii", scriu iniţiatorii în documentul citat.

O altă propunere legislativă vizează introducerea posibilităţii de a opta pentru săptămâna de lucru de patru zile, însă cu un program zilnic de zece ore. Aceasta se află la comisiile Camerei Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat, şi urmează să ajungă la votul decisiv.

În temeiul acestui act normativ, durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă fiecare angajator ar avea libertatea de a stabili cu salariaţii săi o durată uşor modificată. Practic, angajatorul, în consens cu salariaţii, ar putea să stabilească o repartizare a timpului de muncă de zece ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână, în schimb angajaţii urmând să beneficieze de weekend prelungit, cu ziua de vineri zi liberă.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor