Case din containere maritime. Ecologice şi ingenioase

Case din containere maritime
Case din containere maritime (Facebook)

Casele din containere maritime, deşi un concept nou în România, au avut un succes răsunător pe piaţa internaţională. Printre numeroasele beneficii ale acestora se numără durabilitatea, rezistenţa la incendiu şi costurile minime de întreţinere.

Un avantaj important al caselor din containere este faptul că ele participă la menţinerea echilibrului ecologic al planetei. Practic, acestea sunt construite prin refolosirea containerelor de pe navele de transport maritim ieşite din uz, iar majoritatea materialelor folosite pentru construcţie sunt reciclabile.

Containerele maritime sunt una dintre cele mai rapide şi ieftine soluţii de construcţie a unei case. Tot mai multe nume sonore din domeniul arhitecturii promovează acest tip de construcţie eco “low cost” ca o alternativă la casele modulare pe structură din lemn.

Casele astfel construite folosesc containerele pentru structura de rezistenţă, plecând de la ideea ca aceste containere prezintă o structură aptă să susţină supraetajarea chiar şi pe şapte nivele la capacitate de încărcare maximă. Containerele maritime permit suprapunerea în sistem lego, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru realizarea unor proiecte interesante şi îndrăzneţe.

În cele mai multe proiecte se folosesc containere maritime cu înălţimea de 2,900 metri (containere maritime high cube) deoarece această înălţime permite adăugarea izolaţiei pe tavan şi eventual şi în pardoseală, înălţimea utilă disponibilă fiind, chiar şi după aceste operaţiuni, suficientă atât din punct de vedere estetic cât şi funcţional.

Înainte de a vă lansa în construirea unei case din containere, trebuie să cunoaşteţi ce avantaje şi dezavantaje prezintă acestea.

Avantajele folosirii containerelor maritime în construcţia caselor:

- se numără printre cele mai ieftine tehnologii de construcţie existente pe piaţă, preţul unui container de cca 7 metri lungime la mâna a doua pornind de la 1500 euro;

- structură durabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător, deci ecologice;

- extrem de rezistentă la cutremure. Practic, o astfel de locuinţă ar putea să reziste la cel mai devastator cutremur care s-ar putea produce la noi în ţară;

- sunt uşor de transportat cu platforme auto/tiruri;

- pot fi configurate şi îmbinate într-o mulţime de feluri, în funcţie de dorinţa fiecăruia şi de imaginaţia arhitectului însărcinat cu dezvoltarea proiectului;

- casele container au încorporate numeroase sisteme concepute pentru a economisi cât mai multă energie, precum acoperişurile verzi şi sisteme pentru recoltarea apei de ploaie

- greutatea mult mai mică a casei container faţă de o casă obişnuita necesită minimum de fundaţie, şi reduce costurile de construcţie. Unităţile prefabricate se livrează complet asamblate, iar timpul destinat construcţiei este redus considerabil.

Dezavantajele folosirii containerelor în construcţia caselor:

- necesită un strat gros de izolaţie termică. Folosirea containerelor maritime implică un proiect de placare a acestora atât la interior cât şi la exterior, implicit un sistem de izolaţie corespunzător;

- îmbinarea modulelor trebuie făcută cu multă atenţie pentru a preveni formarea condensului şi ruginirea containerelor;

- înainte de a fi utilizate în construcţiile civile trebuie înlăturate cu minuţiozitate straturile de vopsea de pe containere, deoarece acestea conţin o serie de substanţe toxice ce pot pune sănătatea în pericol.

Există încă multe controverse privind acest subiect, pentru că mulţi au văzut beneficiile construirii unei case din containere metalice, iar alţii încă critică această idee de design/proiect deoarece ar fi prea inestetice pentru a fi parte a unei case de locuit. Cu toate acestea sunt mulţi arhitecţi talentaţi care au proiectat case modulare şi vile folosind containere metalice, astfel ceea ce a fost odată doar un gând bizar a devenit acum visul multora, inclusiv din punct de vedere al costurilor.

În galeria foto de mai sus am expus câteva astfel de proiecte de case din containere maritime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.