Proiecte de case din lemn rotund. Un dar de la (şi) pentru natură!

Proiectele de case din lemn rotund (Facebook)
A. D.
28.02.2015

Casele din lemn rotund sunt o îmbinare între ecologie şi tradiţie, între confort termic şi funcţional, între rezistenţă şi siguranţă.

De ce din lemn? Deoarece lemnul respiră şi reglează în mod natural climatul spaţiului de locuit, stabilizează umiditatea atmosferică. El deţine astfel primul loc pe lista materialelor naturale termoizolante. Este nepoluant, are o structură deosebit de elastică. În plus, realizarea unei structuri din lemn masiv implică costuri cu 30-40% mai mici în comparaţie cu o structură de zidărie cu planşee din beton armat.

Proiectele de case din lemn rotund –un dar de la şi pentru natură!

O resursă naturală regenerabilă, buştenii sunt cel mai ecologic şi mai prietenos material de construcţie din lume. În plus, producerea buştenilor se face cu jumătate din energia necesară pentru a produce cimentul, iar pinul nordic are o abilitate naturală de a stoca dioxid de carbon, aşadar construirea cu buşteni lasă o amprentă de carbon redusă pentru generaţiile viitoare.

Proiectele de case din lemn rotund – garanţie pentru sănătate

Lemnul are abilitatea naturală de a absorbi umezeala şi a o elibera înapoi în aer, ceea ce înseamnă că într-o casă din lemn masiv nu se va acumula umiditate potenţial periculoasă.

Casele din lemn sunt considerate de foarte mulţi medici ca fiind sănătoase pentru organismul uman. Se recomandă ca dormitoarele să se construiască din lemn, pentru a permite o bună relaxare a organismului în timpul somnului.

Oferă un confort deosebit prin aspect, culoare, miros (lemnul emană în încăpere uleiul de terebentină plăcut mirositor).

Sunt călduroase iarna şi răcoroase vara, lemnul fiind un foarte bun izolator termic.

Proiectele de case din lemn rotund – avantaje

- Se pot monta în zone în care nu se acordă avizul de mediu pentru o locuinţă clasică, deoarece casele din lemn sunt ecologice.

- Sunt uşor de montat în zonele în care sunt greu de realizat locuinţele clasice. Se pot remonta pe alt amplasament la nevoie.

- În băi şi bucătărie se pot face aceleaşi finisaje ca şi pentru casele cu zidărie clasică de cărămidă/beton.

- Se poate folosi orice sistem existent acum pentru încălzirea acestor case de lemn masiv.

- Prin construcţia acestor case scăpaţi de stresul de a organiza şi monitoriza un şantier pe terenul dumneavoastră .

- Se execută rapid, într-o lună, maximum trei luni.

- Nu mai aveţi probleme cu deşeurile care rămân în urma şantierului şi vă menţineţi terenul curat.

- Economie de energie. În raport cu betonul, lemnul este de 15 ori mai izolant, iar în comparaţie cu cărămida, acesta izolează de 6 ori mai bine. Astfel, este evident că cei care optează pentru acest material, vor plăti semnificativ mai puţin pentru încălzirea locuinţei.

- Spaţiul interior poate fi uşor compartimentat sau modificat. Fiind case uşoare, nu necesită prea mulţi stâlpi de susţinere, ceea ce face ca spaţiul interior să fie uşor de modelat.

- Nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte tipul terenului pe care pot fi amplasate. Fiind uşoare, casele din lemn pot fi construite şi pe terenuri slabe sau nisipoase.

- Instalaţiile pot fi ascunse în pereţi, aceştia fiind prefabricaţi, iar casele de lemn fiind construite de regulă după proiecte tip, se poate prevedea traseul firelor de cablu sau a conductelor de utilităţi.

- Durabilitate. Contrar aparenţelor, lemnul este un material extrem de durabil. În condiţii normale de întreţinere, acesta are o durată de viaţă garantată de 100 de ani. Dar dacă urmăm exemplul caselor din lemn de pe plaiurile noastre, menţinute de secole, este clar că acest termen se poate prelungi cu uşurinţă.

- Rezistenţă la seisme. Lemnul este un material elastic, ceea ce conferă rezistenţă în caz de cutremur caselor din lemn rotund. Acestea se comportă asemenea oricărei construcţii pe cadre, iar greutatea sa redusă rezistă cutremurelor de până la 8 grade pe scara Richter. În Japonia, unde iminenţa cutremurelor catastrofale, de mari magnitudini este o problemă naţională, s-a impus ca locuinţele să fie din lemn în regiunile supuse unui risc pronunţat. Explicaţia este simplă – datorită modului de îmbinare a elementelor structurale, cât şi a elasticităţii lemnului – casa devine un fel de Hopa Mitică, preluând mişcările seismice indiferent de direcţia de propagare a acestora. Comparativ o construcţie clasică de beton care este o structură foarte rigidă.

- Atunci când folosiţi lemnul ca principal material de construcţie, câştigaţi din suprafaţă între 5 şi 7%, iar compartimentarea şi amenajarea interioară devin mult mai simple.

- Raportul preţ –calitate este foarte avantajos.

- Se pretează foarte bine stilului rustic, în special în zonele montane. La acest sistem constructiv în mod obligatoriu lemnul va rămâne vizibil atât la exterior cât şi la interior.

- Confort şi sănătate. Aşa cum am arătat mai sus, casele din lemn rotund sunt benefice sănătăţii organismului uman. Spre deosebire de alte materiale de construcţie, lemnul nu necesită apă în procesul de construire. Aşadar, pereţii umezi şi reci sunt practic inexistenţi. Lemnul respiră, iar acest lucru îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Un alt avantaj major al lemnului este că nu întrerupe câmpul magnetic al pământului şi implicit nu dereglează ritmul biologic natural al omului. Materialele artificiale pot afecta calitatea aerului din interiorul locuinţei prin emisii poluante, pe când lemnul menţine un echilibru biotermic, reducând la maximum sursele de poluare.

- În ceea ce priveşte pericolul unui incendiu, tendinţa generală este de a situa lemnul ca fiind un material periculos. Aceasta este însă o prejudecată, deoarece lemnul are un comportament foarte bun în contact cu focul. Atunci când este cuprins de flăcări, lemnul se consumă încet, timp de minute bune, oferind şansa unei intervenţii rapide. În plus, diversele soluţii ignifuge de tratare a lemnului diminuează şansele unui incendiu şi încetinesc şi mai mult procesul de ardere.

Proiectele de case din lemn rotund în 2 moduri :

1. Case din lemn rotund calibrat, la care diametrul buşteanului este acelaşi.

Se realizează pe un utilaj special de calibrat şi chertat buşteanul. Se pot realiza case din lemn rotund calibrat cu grosimea buşteanului pornind de la 180mm până la 250mm.

2. Case din lemn rotund necalibrat, la care diametrul buşteanului variază între 200-350mm.

Din punct de vedere tehnic se recomandă ca pentru aceste case, etajul să fie realizat în sistem timber-frame, (să fie independent de parter) datorită fenomenului de tasare a lemnului.

Ca preţ informativ, structura unei case din lemn rotund pleacă de la 200 euro/mp pentru lemn rotund calibrat şi 250 euro/mp pentru lemn rotund necalibrat.

Pentru casele mijlocii şi mari, se impun fundaţii continue clasice, asemănătoare celor pentru casele din zidărie cu cărămidă sau beton.

Pentru casele mici, pot fi suficiente fundaţiile discontinue, cu o structură diferită în funcţie de particularităţile acesteia.

Proiectele de case din lemn rotund: dezavantaje

- „Trăiesc" mai puţin decât cele din cărămidă. Constructorii apreciază că durata de viaţă a unei case din lemn este cu 20-30% mai scurtă decât a uneia din cărămidă. Totuşi, există biserici de lemn şi case bătrâneşti construite din lemn masiv, care au rezistat în timp mai mult decât palatele din oraşe.

- Nu asigură o izolare fonică perfectă. Acest mic inconvenient poate fi uşor remediat prin montarea, în special în planşeul dintre nivele sau la pereţii despărţitori, a unei cantităţi duble de vată izolantă, care să asigure intimitatea fiecărei încăperi. Desigur că izolarea fonică nu va fi perfectă, dar toţi cei care stăm la bloc între pereţii de beton şi cărămidă ne auzim fără să vrem vecinul dând muzica mai tare.

- Întreţinerea în timp este migăloasă şi cere bani. La un interval de cinci-şase ani trebuie verificate cu atenţie şi făcute toate reparaţiile necesare. În plus, trebuie tratate împotriva insectelor, iar dacă au lambriuri sau bârne la exterior, acestea trebuie lăcuite.

- Nu pot fi prea înalte. O casă de lemn nu trebuie să aibă mai mult de două etaje, spun specialiştii. Dacă un vânzător lacom a construit o casă de lemn prea înaltă, specialiştii vă sfătuiesc să nu o cumpăraţi, pentru că ea nu va fi stabilă.

Dacă visaţi la o căsuţă economicoasă, confortabilă şi sănătoasă, un proiect de casă din lemn rotund va răspunde dorinţei de a vă ridica calitatea vieţii şi reîntoarcerea la naturaleţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor