Proiect realizat de specialişti români: Cum pot fi salvate mai rapid persoanele blocate sub dărâmături

Persoanele îngropate sub dărâmături sau cele surprinse de avalanşe vor avea şanse mai mari de a fi găsite la timp şi salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui aparat portabil, denumit RescueCell, care va fi realizat de specialişti din România şi alte cinci state europene.
Daramaturi cauzate de cutremurul de 7,1 pe scara Richter care a lovit orasul Christchurch din Noua Zeeelanda, 4 septembrie 2010 (Joseph Johnson / Getty Images)
Cristina Boiangiu
23.11.2012

Persoanele îngropate sub dărâmături sau cele surprinse de avalanşe vor avea şanse mai mari de a fi găsite la timp şi salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui aparat portabil, denumit RescueCell, care va fi realizat de specialişti din România şi alte cinci state europene.

Cei care lucrează la realizarea acestui aparat au pornit de la faptul că, la nivel mondial, există numeroase soluţii pentru detectarea oamenilor blocaţi în diverse împrejurări, însă acestea sunt costisitoare şi necesită un timp îndelungat până la găsirea supravieţuitorilor.

“Problema majoră cu care se confrunta tehnologia existentă pentru căutare şi salvare constă în faptul că probabilitatea de a recupera victime încă în viaţă este extrem de scăzută, având în vedere că rata de supravieţuire scade până la 19% după 72 de ore, în urma deshidratării şi/sau hipotermiei, şi se reduce până la 34% după 19 minute, în cazul persoanelor îngropate de avalanşe, ca urmare a sufocării”, au declarat, pentru Epoch Times, reprezentanţii firmei Mira Telecom, care se ocupă de acest proiect.

Proiectul “RescueCell”, care include opt parteneri din Spania, Ungaria, Germania, Franţa, Grecia şi România, este finanţat de UE prin „Al 7-lea Program Cadru pentru Cercetare ” cu 1,1 milioane de euro, valoarea sa totală fiind de 1,4 milioane de euro.

Sistemul RescueCell, dezvoltat de români, în colaborare cu parteneri străini, are ca obiectiv reducerea semnificativă a timpului de căutare în cazul misiunilor echipajelor de intervenţie şi găsirea unui număr mai mare de supravieţuitori. Sistemul oferă informaţii clare despre localizarea supravieţuitorilor şi poate fi instalat şi pus în funcţiune în 15 minute, pentru o zonă afectată cu o suprafaţă de 90.000 metri pătraţi. Aparatul poate detecta victime îngropate la o adâncime de până la 15 metri, sub dărâmături, şi până la 20 metri, sub zăpadă.

Disponibil din 2014

“Implementarea proiectului a început în octombrie 2012 şi se va finaliza în octombrie 2014. Produsul va fi disponibil probabil la sfârşitul lui 2014, în funcţie de acordurile de exploatare care se vor încheia între membrii consorţiului”, au precizat cei de la Mira Telecom.

Ideea de a realiza un asemenea aparat a venit în urma discuţiilor purtate de membrii consorţiului de companii europene implicate în prezent în proiect cu reprezentanţi ai instituţiile abilitate şi după studierea metodelor actuale utilizate în cazurile de căutare şi salvare a persoanelor prinse de dărâmături sau avalanşe.

Proiectul a pornit de la un studiu realizat de cei opt parteneri ai consorţiului din şase ţări şi din care a rezultat că avalanşele de zăpadă provoacă peste 150 de decese anual în toată lumea, iar cutremurele au avut efecte şi mai dramatice, ducând la pierderea a 18.864 de vieţi omeneşti în perioada 1998 - 2009 şi cauzând pagube de aproximativ 29 de miliarde de euro numai în Europa. Concluzia studiului a fost că există o nevoie reală de dezvoltare a unui aparat care să ajute la salvarea rapidă a oamenilor.

Specialiştii români au discutat şi cu responsabili de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din România.

“În procesul de depunere al proiectului s-au purtat discuţii cu cei de la ISU în vederea identificării lipsurilor actuale şi găsirii celor mai bune soluţii în domeniul de căutare şi salvare. Rolul Mira Telecom, ca integrator şi furnizor de echipamente pentru agenţiile din domeniul situaţiilor de urgenţă, este de a integra componenta de hardware cu cea de software, într-un produs comercial. Tot noi vom distribui kitul RescueCell către organizaţii naţionale/regionale, poliţie, departamente de pompieri, departamente militare şi echipe de salvare şi recuperare”, au precizat autorii români ai proiectului.

Cum va funcţiona aparatul

RescueCell reprezintă un sistem nou de localizare a victimelor, bazat pe măsurarea semnalelor emise de telefoanele mobile. Kit-ul portabil va fi eficient din punct de vedere al costurilor, uşor de instalat şi de utilizat, şi va putea fi folosit în orice ţara din lume unde Sistemul Global pentru Comunicaţii Mobile (GSM) este disponibil. Japonia şi Coreea de Sud sunt singurele două ţari în care sistemul GSM nu este disponibil.

Tehnica algoritmului localizării prin telefonul mobil va fi testată şi validată în două studii de caz - o clădire prăbuşită şi o avalanşă, provocate în Grecia şi în Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor