Proiect PAS: Drept la pensie anticipată pentru stagiul lung şi revenirea la graficul de majorare a vârstei de pensionare

Pensionari din R. Moldova (The Epoch Times Romania/Anşoara Chiriac)
Tatiana Chiriac
23.11.2021

Deputatul PAS Dan Perciun a înregistrat luni, 22 noiembrie, un proiect de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la condiţiile de pensionare dinainte de 2020 modificate de către socialişti cu Partidul Şor şi schimbarea formulei de indexare a pensiilor, proiect elaborat împreună cu Guvernul de la Chişinău.

Amendamentele propuse de partidul de guvernământ anulează prevederile din 2020 şi revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. La 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi rămâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59,6 ani la 1 ianuarie şi 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va creşte gradual pentru doamne la 63 de ani în 2028.

Totodată, cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbaţi va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbaţii, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35,6 ani. În cazul femeilor, stagiul necesar va creşte gradual până la 37 de ani în 2024.

Formula de indexare va ţine cont nu doar de creşterea preţurilor, dar şi de creşterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflaţia pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toţi în funcţie de creşterea economică.

„Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creşterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistem reducând din decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici pensii”, a declarat parlamentarul în cadrul unei conferinţe de presă.

Dan Perciun a menţionat că prin acest proiect de lege se doreşte să fie oferit dreptul la pensie celor cu o carieră lungă, cât şi să fie menţinută sustenabilitatea fondului de asigurări sociale, întrucât revizuirea vârstei de pensionare ar fi costat bugetul R. Moldova 1,5 miliarde de lei în 2022 şi mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani.

„Cu toţii ne-am dori să putem ieşi la pensie cât mai repede, dar trebuie să ţinem cont şi de circumstanţele obiective care s-au creat după 30 de ani de hoţie. Avem un raport salariaţi/pensionari în scădere. 1,38 salariaţi reveneau fiecărui pensionar în 2014, în 2021 doar 1,2. În următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă de 60 de ani va depăşi 32,3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24,4%. Avem deja un buget de asigurări sociale subvenţionat masiv din bugetul de stat”, a adăugat deputatul PAS.

Acesta a ţinut să sublinieze că R. Moldova se confruntă cu aceleaşi probleme cu care se confruntă toate ţările din regiune, inclusiv ţări mult mai bogate care la fel s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare.

Partidul Socialiştilor au calificat drept „genocid social” noul proiect de lege a pensiilor propusă de partidul de guvernământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor