Bill Gates doreşte exerciţii de pregătire în eventualitatea unui război bacteriologic

Bill Gates
Bill Gates (Getty Images)

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a avertizat, marţi, că autorităţile internaţionale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, trebuie să ia măsuri împotriva ameninţării reprezentate de bioterorism şi a spus că „exerciţiile de război bacteriologic” sunt cea mai bună modalitate de a preveni ameninţarea.

„Va costa, probabil, aproximativ un miliard pe an pentru finanţarea unui grup operativ pentru pandemie la nivelul OMS, care să supravegheze şi să facă ceea ce eu numesc 'exerciţii de război bacteriologic', în timpul cărora să practice, a declarat Gates la un interviu cu preşedintele Comitetului Special de Sănătate al OMS, Jeremy Hunt, pentru grupul de reflecţie Policy Exchange, potrivit Sky News.

Exerciţiile de război bacteriologic sunt scenarii de răspuns la pandemie, exersate de agenţiile guvernamentale şi armate.

Gates a întrebat apoi: „Veţi întreba, OK, ce se întâmplă dacă un bioterorist ar aduce variola pe 10 aeroporturi? Cum ar răspunde lumea la asta?”

Cel de-al patrulea cel mai bogat om din lume a remarcat că, pentru a se pregăti pentru un scenariu apocaliptic, Statele Unite şi Marea Britanie ar trebui să cheltuiască „zeci de miliarde” pentru cercetare şi dezvoltare.

„Există epidemii apărute în mod natural şi epidemii cauzate de bioterorism, care ar putea fi chiar mult mai rele decât ceea ce avem astăzi şi totuşi, progresele înregistrate în medicină ar trebui să ne ofere instrumente cu care am putea face faţă mult mai bine”, a mai remarcat Gates.

În timpul interviului său cu Hunt, Gates a mai spus că ar trebui să existe o „nouă modalitate” de a produce vaccinuri, care pot opri mai bine transmiterea unui virus. Acest lucru ar necesita, de asemenea, cercetare şi dezvoltare la nivel mondial, a afirmat el.

„Nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea. Avem vaccinuri care ajută sănătatea, dar ele au redus puţin transmiterea”, a explicat el.

„Avem nevoie de un nou mod de a face vaccinuri.”

„Din fericire, o mare parte din [cercetarea şi dezvoltarea] pe care trebuie să le facem pentru a ne pregăti pentru următoarea pandemie sunt lucruri de genul producerii de vaccinuri ieftine, construirii de laboratoare mari, eradicarea gripei, a răcelii, să producem vaccinuri care se aplică doar cu ajutorul unui mic plasture pe care îl pui pe braţ, lucruri care vor fi incredibil de benefice chiar şi în anii în care nu avem pandemii ”, a spus Gates, fără a detalia cum ar putea fi realizate aceste lucruri.

În octombrie 2018, cu o lună înainte de apariţia oficială a pandemiei virusului Wuhan în China, Forumul Economic Mondial, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătăţii au găzduit un „exerciţiu pandemic la nivel înalt” cunoscut sub numele de „Event 201” care a simulat apariţia unei pandemii de coronavirus.

Participanţilor la scenariu li s-a prezentat un focar simulat produs de un „nou coronavirus apărut zoonotic”, care a fost transmis de la lilieci la porci şi apoi la oameni, provocând o pandemie.

„Boala începe în fermele de porci din Brazilia, la început liniştit şi încet, dar apoi începe să se răspândească mai rapid în mediile de asistenţă medicală”, potrivit scenariului prezentat la Event 201.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe