Proiect: Judecătorii vinovaţi de condamnarea la CEDO a R. Moldova vor fi traşi la răspundere penală sau disciplinară

Dacă se va demonstra că judecătorul a încălcat legea în mod intenţionat acesta va fi obligat să plătească în ordine de regres şi prejudiciile provocate statului.
Justiţie (cna.md)
Tatiana Chiriac
26.11.2020

Parlamentul va institui dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acţiuni sau inacţiuni au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Comisia juridică, numiri şi imunităţi anunţă că va propune plenului Parlamentului aprobarea în lectura a doua a unui proiect de lege de modificare a cinci acte legislative.

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială proporţional gradului de vinovăţie stabilit în acţiunea de regres a statului faţă de aceştia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat. Judecătorii urmează a fi traşi la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentinţă definitivă a fost stabilită vinovăţia lor sau a fost constatată intenţia sau neglijenţa gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Şi procurorii urmează a fi sancţionaţi, potrivit iniţiativei legislative. Termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de 1 an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanţei naţionale sau internaţionale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.

”CEDO a expediat Parlamentului Republicii Moldova o adresă în care a subliniat importanţa şi necesitatea reglementării, într-un cadru normativ comprehensiv, a mecanismului de aplicare a instituţiei regresului în contextul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană, întrucât atragerea automată la răspundere disciplinară a judecătorului doar în baza unei hotărâri a Curţii Europene de condamnare a statului, fără a demonstra că legea a fost încălcată în mod intenţionat de către judecător, constituie o ingerinţă inadmisibilă în independenţa judecătorului”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Urmează a fi modificate Legea cu privire la statutul judecătorului, Codul civil, Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, Legea cu privire la agentul guvernamental şi Legea cu privire la Procuratură.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în şedinţa plenară a Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor