CSM a repus în funcţie judecători vizaţi în „Laundromat”-ul rusesc. Magistraţii îşi vor primi şi salariile pentru 4 ani

Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de la Chişinău a aprobat marţi, 27 octombrie, cererile de repunere în funcţie a cinci judecători vizaţi în dosarul „Laundromat”, urmând să le fie achitat şi salariul pentru patru ani de zile - perioada suspendării din serviciu.

Cinci magistraţi dintre cei 16 care au fost cercetaţi de procurori în dosarul spălării a peste 20 de miliarde de USD prin intermediul instanţelor de judecată din Republica Moldova au solicitat repunerea în funcţie după ce, la finele lunii septembrie, au fost scoşi de sub urmărire penală pe motiv că faptele lor nu au întrunit elementele constitutive ale infracţiunii.

Sunt repuşi în funcţie şi le şi vor achita salariile pentru perioada în care au fost suspendaţi din funcţii judecătorii: Serghei Gubenco care deţinea funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Comrat, Sergiu Lebediuc fost judecător la Judecătoria Chişinău, Serghei Popovici care activa la Judecătoria Comrat, Iurie Hârbu, judecător la Judecătoria Teleneşti şi Garri Bivol, judecător la Judecătoria Chişinău.

Schema de spălare a banilor din Federaţia Rusă prin sistemul bancar şi judiciar din mai multe ţări, inclusiv R. Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „laundromat” a fost deconspirată de jurnalişti. Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe