Proiect de lege. Raluca Prună vrea desecretizarea arhivei SIPA

Ministrul Justiţiei a iniţiat un proiect de lege care ar putea duce la desecretizarea celebrei arhive SIPA.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a pus în dezbatere publică un proiect de lege vizând inventarierea şi desecretizarea arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) şi accesarea şi distribuirea documentelor de interes public către autorităţile competente.

Proiectul de act normativ răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. şi să le predea, potrivit specificului acestora, instituţiilor competente cu gestionarea acestora. Astfel, se reglementează competenţa Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale. După declasificarea, respectiv trecerea acolo unde va fi cazul, la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a tuturor documentelor din arhiva D.G.P.A.

Comisia se va reîntruni pentru a preda documentele după cum urmează:

- dosarele de personal ale foştilor angajaţi ai D.G.P.A. identificate în arhivă se predau, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către Administraţia Naţională a Penitenciarelor;

-documente identificate ca având valoare istorică se predau către Arhivele Naţionale;

- documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justiţiei", se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Ministrul mai precizează că, de la data desfiinţării D.G.P.A. (iulie 2016) şi până în prezent, ''au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei o serie de solicitări fie din partea societăţii civile – de clarificare a acestui aspect, fie din partea unor justiţiabili - motivaţi de necesitatea probării cererilor adresate unor instanţe judecătoreşti în exercitarea drepturilor lor, de punere la dispoziţie a unor documente din arhiva fostei D.G.P.A., fără ca aceste solicitări să poată fi legal soluţionate, la acel moment, datorită lipsei de temei legal cu privire la instituţia competentă să desigileze şi să inventarieze, respectiv să predea documentele acestei arhive ori să realizeze copii ale acestor documente.''

În prezent, arhiva fostei D.G.P.A. se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde atât dosare de personal, cât şi alte documente specifice.

Reamintim în context că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, cea care a dispus desfiinţarea SIPA, declara că acest organism, prin agenţii săi, urmărea judecători, procurori sau avocaţi iar notele informative conţineau nu doar date despre activitatea profesională, ci şi despre viaţa privată a magistraţilor. Macovei a mai sugerat că dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, n-ar fi rău ca aceasta să fie căutată în arhiva SIPA.