S-a descoperit arhiva Sahia Film, considerată pierdută, anunţă Ministrul Culturii

Documente din arhiva Sahia Film, considerate pierdute
Documente din arhiva Sahia Film, considerate pierdute (Iulia Alexandra Voicu)

"Marţi, 12 iulie, reprezentanţi ai grupurilor de lucru implicate în proiectul de revitalizare a Arhivei Naţionale de Filme şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii au descoperit arhiva Sahia Film, considerată pierdută, în subsolul uneia dintre clădirile aflate în proprietatea Sahia Film S.A. S-a constatat că arhiva cuprinde un număr impresionant de documente, însă ele au fost depozitate în ultimele decenii în condiţii improprii, de umezeală şi lipsă a ventilaţiei", a dezvăluit Corina Şuteu într-un mesaj publicat, joi, pe Facebook.

"Din ceea ce au putut constata la o primă vedere membrii grupurilor şi reprezentanţii Ministerului Culturii, arhiva conţine documente legate de producţia de filme documentare, relaţiile internaţionale ale Sahia Film cu studiouri similare din Franţa, Marea Britanie sau Germania Federală, scenarii şi decupaje, caiete de film, planuri de producţie cinematografică, sistemul de finanţare şi salarizarea angajaţilor etc, începând din anii 1950 şi până în anii 1990, inclusiv", a explicat ministrul Culturii în mesaj.

Ministerul Culturii a demarat imediat procedurile de evaluare a stării fizice a arhivei şi a soluţiilor de decontaminare, uscare şi conservare a acesteia. Experţi ai Bibliotecii Naţionale a României vor realiza în cel mai scurt timp un raport conţinând recomandări de intervenţie tehnică directă, a precizat Corina Şuteu. Ulterior, Ministerul Culturii se angajează să demareze toate procedurile necesare pentru salvarea documentelor şi depozitarea lor în condiţii adecvate, cu scopul de a deveni accesibile cercetărilor.

"Sunt încântată că această preţioasă arhivă a fost descoperită şi doresc să mulţumesc tuturor celor implicaţi în procesul complex de salvare a unui patrimoniu important pentru istoria cinematografiei din România", a încheiat ministrul Culturii mesajul publicat pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură