Proiect de lege anti-fraudat alegeri - Numărarea voturilor, supravegheată video

După ce ani de zile şi morţii s-au "sculat" să meargă la vot, în special în Teleorman, legislaţia în materie de organizare a alegerilor s-ar putea schimba în direcţia prevenirii fraudării voturilor
Loredana Diacu
19.10.2016

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, marţi, un proiect de hotărâre de guvern menit să reducă fraudele la vot. Hotărârea de Guvern ar urma să modifice legislaţia privind organizarea alegerilor în sensul în care toate activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor, urmează să fie filmate, relatează news.ro.

Potrivit hotărârii de Guvern, sarcina realizării înregistrărilor revine operatorului de calculator din fiecare secţie de votare în timp ce terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor vor fi asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

"Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de HG publicat de Ministerul Afacerilor Interne.

Concret, odată cu intrarea în vigoare a HG, operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare vor fi obligaţi să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. Operatorului de calculator i se interzice, pe de altă parte, să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi la numărarea voturilor prin corespondenţă.

Terminalele care asigură înregistrările video vor fi asigurate de STS, acesta fiind şi cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. De asemenea, STS ar urma să verifice şi existenţa înregistrării video-audio şi să consemneze aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice. Înregistrările vor fi păstrate trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

Tot cu titlu de noutate, MAI va achiziţiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca până acum, ci şi "plicurile din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor de la art. 92 alin.(1) teza I din Legea nr.208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "Votat".

Procedurile respective vizează introducerea ştampilelor într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Reamintim în context că ministrul de Interne, Dragoş Tudorache anunţa recent că MAI lucrează pent a găsi modalitatea prin care să se verifice la ora 21.05 nu mai există nicio ştampilă care să nu fie sigilată, predată pe bază de proces verbal unui element neutru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor