Moţiunea simplă contra Ralucăi Prună, adoptată de deputaţi
alte articole
Deputaţii au adoptat marţi, cu 155 de voturi "pentru", moţiunea simplă pe Justiţie depusă de PSD la Camera Deputaţilor. Un număr de 60 de deputaţi s-au abţinut de la votarea moţiunii intitulate "Şi minciuna poate să ucidă".
Anterior votului, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le-a transmis deputaţilor că s-a ajuns la moţiunea împotriva sa pentru că şi-a asumat să spună cu un limbaj plastic că " împăratul este gol" şi i-a întrebat pe parlamentari de ce cred că s-a ajuns ca oamenii să protesteze în stradă împotriva corupţiei.
"Nu am venit (ca ministru al Justiţiei, n.r.) pentru notorietate şi nici nu mi-am propus să fiu populară'', a spus Raluca Prună, adăugând că este ''un om liber care îşi asumă declaraţiile'' şi că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme ''ascunse sub preş."
Prună şi-a explicat din nou experienţa profesională şi a subliniat că ea şi echipa muncesc ''cu onestitate şi în mod responsabil'', că se aştepta să fie criticată, să aibă parte de ''comentarii maliţioase'' şi scoateri din context, dar că nu a anticipat magnitudinea acestora.
Reamintim că moţiunea PSD a fost depusă în urma unor declaraţii ale ministrului Raluca Prună care, pe fundalul protestelor declanşate de angajaţii penitenciarelor a explicat, într-o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, că a minţit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro, deşi în realitate guvernul nu avea această sumă în buget.
“Ştiţi cum e, domnule judecător, că la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile.
Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani", a declarat Raluca Prună joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Declaraţiile ministrului Justiţiei au fost făcute în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investiţiilor pentru sediile de instanţe şi, potrivit judecătorului Horatius Dumbravă, în fapt avem de-a face cu o exprimare nefericită, Prună referindu-se, de fapt, la o chestiune pe care nu o poate realiza, banii nefiind prevăzuţi în buget.
"Înţelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanţelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016.
Şi la fel s-a întâmplat şi cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit 'minciună'. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (...) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO şi, de fapt, nu erau bani alocaţi în buget, ăsta a fost subtextul", a precizat Dumbravă pentru Agerpres.