“Progresiştii” Europei rămân fără aer. Merkel şi Macron loviţi de o scădere semnificativă a ratingului
alte articole
Liderii globalişti şi progresivi din Franţa şi Germania au înregistrat ratinguri de popularitate scăzute, în condiţiile în care patriotismul şi conservatorismul se răspândeşte în Uniunea Europeană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a "beneficiat" de o altă scădere în sondaje, iar ratingul său de popularitate a ajuns la cel mai scăzut nivel de când a fost ales în funcţie în mai 2017.
Ratingul de popularitate al fostului membru al Partidului Socialist a scăzut cu 5 puncte, ajungând la un nivel de susţinere de 27%, comparativ cu nivelul de dezaprobare de 62%, conform unui sondaj de opinie Yougov publicat la sfârşitul săptămânii trecute.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, Macron se bucura de un rating de popularitate de 50% în rândul cetăţenilor francez. Totuşi, situaţia în care se află acum Macron a fost provocată parţial şi de scandalul recent care îl implică pe fostul său bodyguard.
Fostul bodyguard Alexandre Benalla a fost filmat – purtând echipament specific forţelor de ordine - la protestele din 1 mai din acest an în timp ce bătea cu duritate un manifestant. Criticii lui Macron l-au acuzat pe acesta că a încercat să muşamalizeze situaţia prin faptul că nu a raportat incidentul ca infracţiune.
Între timp, guvernul de coaliţie al cancelarului german Angela Merkel – pe care l-a condus cu încredere timp de 12 ani – a înregistrat o pierdere de 29% a suportului public, potrivit unui sondaj DeutschlandTrend, fiind un nivel scăzut record, pentru prima dată alianţa ajungând sub pragul de 30%.
Ratingul de popularitate al lui Merkel a scăzut de când a deschis graniţele pentru peste un milion de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa în timpul perioadei de vârf a crizei europene a imigraţiei.
Merkel s-a chinuit să câştige cel de-al patrulea său mandat în funcţia de cancelar în timpul alegerilor federale din septembrie 2017, când Uniunea Creştin-Democrată (partid condus de Merkel) a înregistrat cea mai slabă performanţă din 1949 şi când partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit aşteptările şi a câştigat teren.
Conform aceluiaşi sondaj DeutschlandTrend, AfD a atins un noul nivel record de 17% în ceea ce priveşte susţinerea. În acelaşi timp, sondajul a dezvăluit că 74% dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de guvernul german.
Între timp, în ultimele 12 luni, partidele conservatoare, populiste şi patriotice au obţinut victorii semnificative în alegerile din Ungaria, Italia, Republica Cehă şi Austria, unde cetăţenii au votat pentru graniţe naţionale puternice, protejarea moştenirii creştine şi europene şi respingerea globalizării în favoarea suveranităţii.
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini – din partidul de dreapta Liga, care a format o coaliţie de guvernare cu Mişcarea anti-establishment Cinci Stele – a anunţat în urmă cu câteva zile că intenţionează să formeze o mare alianţă a forţelor populiste de pe cuprinsul Europei înaintea alegerilor parlamentare ale Uniunii Europene din 2019.