Cineva deschide război împotriva lui Macron. Preşedintele Franţei provocat de un şocant vot de blam

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron see confruntă cu un şocant vot de blam din cauza afirmaţiilor că guvernul său a acoperit un scandal care îl implică pe fostul său bodyguard.

Alexandre Benalla, bodyguardul lui Macron, a declanşat un val de furie după ce a fost filmat atacând manifestanţi în timpul protestelor din Paris ocazionate de Ziua de 1 Mai, potrivit Express.co.uk.

Imaginile şocante îl arată pe Benalla, care purta echipament al forţelor de intervenţie, cum loveşte un manifestant şi smulge o femeie din rândul manifestanţilor.

Ulterior, Benalla a fost concediat şi plasat sub investigaţie, însă opozanţii politici au afirmat că Macron a reacţionat lent la scandal.

Criticii l-au acuzat pe preşedinte de muşamalizarea cazului, susţinând că acesta a eşuat să raporteze incidentul de îndată ce a aflat despre el.

Doi parlamentari francezi, unul din tabăra republicanilor şi altul din Partidul Comunist, au prezentat voturi de neîncredere în guvern.

Parlamentarul comunist veteran André Chassaigne a afirmat: “Mai presus de orice, acest scandal dezvăluie abuzurile unui regim hiper-prezidenţial.”

“Arată puterile ultra-concentrate ale unui monarh ales care subminează chiar principiul separării puterilor”.

Partidul de centru al lui Macron – En Marche! – deţine o majoritate confortabile în Adunarea Naţională a Franţei.

Drept urmare, voturile împotriva preşedintelui francez sunt în mare parte simbolice şi nu pot doborî guvernul.

Purtătorul de cuvânt al En Marche!, Gabriel Attal, a precizat că rivalii politici încearcă să submineze reformele muncii propuse de Macron.

În primul său interviu de la izbucnirea scandalului, Benalla a recunoscut că a făcut o “mare greşeală”, adăugând că opozanţii preşedintelui încearcă să folosească incidentul pentru a-l critica pe acesta.

Benalla a afirmat pentru Le Monde: “Consider că am făcut ceva foarte stupid. Nu ar fi trebuit să mă duc la acea demonstraţie ca observator. Cazul meu a fost folosit pentru reglarea unor conturi. Nu voi spune că am fost ţapul ispăşitor, ci voi spune doar că situaţia a servit diverselor interese, unul fiind acela de a ajunge la preşedintele republicii”.

Referitor la rapoartele media privind incidentul, Macron a declarat: “Avem o presă care nu mai urmăreşte adevărul. Ceea ce văd este puterea mass mediei care doreşte să devină o putere judiciară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe