Profit net în creştere cu 11,3%, până la 177 milioane lei, pentru UniCredit Ţiriac Bank
alte articole
UniCredit Ţiriac Bank a obţinut un profit net consolidat de 177,4 mil.lei(40 mil. euro) în 2012,potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 11,3% faţă de 2011, pe fondul creşterii veniturilor şi diminuării provizioanelor, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Profitul net individual obţinut de bancă (excluzând contribuţia UniCredit Consumer Financing) anul trecut este de 173,1 milioane lei, în creştere cu 11,5% faţă de anul precedent. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.
Rata solvabilităţii este la un nivel confortabil, de 13,5% potrivit IFRS (calculată excluzând profitul înregistrat în 2012). Banca dispune de o poziţie bună de lichiditate.
Veniturile operaţionale ale UniCredit Ţiriac Bank au crescut cu 2,1%, până la 1,25 miliarde lei, în principal datorită evoluţiei pe segmentul non-interest. Veniturile din dobânzi au fost influenţate negativ de scăderea indicilor de referinţă şi a marjelor practicate pentru împrumuturi, în timp ce costurile de finanţare au crescut, fiind compensate doar parţial de creşterea cu 9% a volumului finanţărilor.
Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3,6%, incluzând impactul relocării în noul sediu şi a unor costuri variabile legate de activitatea de business. Eficienţa a fost menţinută, raportul între costuri şi venituri plasându-se la 50,8% în 2012.
Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) s-au diminuat cu 4,2% faţă de anul precedent.
Volumul activelor a ajuns la 25,1 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la finalul lui 2012, în creştere cu 9,8% faţă de 31 decembrie 2011. Volumul creditelor din bilanţ a crescut cu 9,2% anul trecut faţă de finalul lui 2011, până la 17,3 miliarde lei (volumul total a ajuns la 19,9 miliarde lei incluzând şi portofoliul de credite externalizate).
Creditele pentru segmentul Corporate au crescut cu 12%, volumul împrumuturilor pentru IMM-uri a crescut cu 54%, în timp ce împrumuturile ipotecare au rămas la aproximativ acelaşi nivel, iar creditele de consum (incluzând UCFin) au înregistrat o scădere cu 10% anul trecut faţă de 2011.
Depozitele clienţilor totalizau 13,8 miliarde lei la 31 decembrie 2012, în creştere cu 20% faţă de finalul lui 2011, un avans mai accentuat înregistrându-se pe segmentul persoanelor fizice (28%). Raportul între credite şi depozite la finalul anului trecut a fost de 125%.
Tendinţa de deteriorare a calităţii activelor observată la nivel de sistem bancar a continuat, deşi mai temperat într-o oarecare măsură, pe fondul prelungirii crizei economice. Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 12,2% în 2012, de la 11,7% cu un an în urmă. Costul de risc a scăzut la 188 puncte de bază, de la un nivel de 204 puncte de bază în 2011.
Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite s-a plasat la 7,8%. Calitatea activelor băncii se situează însă la un nivel mai bun decât media sistemului bancar.
Activele totale consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 28,2 miliarde lei (6,4 miliarde euro), în creştere cu 8,2% faţă de 31 decembrie 2011, iar profitul net consolidat al celor trei entităţi a fost de 175 milioane lei, în creştere cu 9%. Capitalul social a crescut cu 8,5%, până la 2,75 miliarde lei.
„Într-un an 2012 cu o creştere mai degrabă simbolică a economiei, cu o scădere reală a creditării şi pierderi semnificative pentru sistemul bancar, am reuşit să înregistrăm o creştere reală de două cifre a business-ului, am echilibrat activele cu pasivele atrase de la clienţi, am fost foarte atenţi la riscurile potenţiale, ne-am îmbunătăţit poziţia pe piaţă şi am obţinut un profit bun, menţinând în general profitabilitatea la niveluri stabile. Anul acesta va fi marcat de criza prelungită, cu un nivel încă limitat al cererii şi riscuri mai accentuate de default. Cu toate acestea, vedem oportunităţi de creştere pe anumite segmente, dar şi o nevoie de potenţiale optimizări, menite să susţină activitatea de bază a firmelor” a spus Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank.