Profesionişti romi în domeniul medical

Ioana Statescu
20.09.2012

Burse educaţionale şi dezvoltare personală în medicină pentru 360 de tineri romi. Este ceea ce promite ediţia 2012- 2013 a Programului de Dezvoltare Personală ”Profesionişti romi în domeniul medical”, ediţie lansată de Active Watch- Agenţia de Monitorizare a Presei.

În acest an academic, tinerii romi vor putea beneficia de două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află. Componenta mentorat şi burse se adresează studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale, care doresc să îşi continue studiile în domeniul medical. 30 de mentori, medici cu diferite specializări, angajaţi în cadrul proiectului, îi vor îndruma pe cei 160 de tineri romi care urmează să fie selectaţi, oferindu-le consultări gratuite pe teme academice de interes medical.

În cadrul componentei de tutorat şi burse, vor fi oferite 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină anul viitor examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical. Această componentă are în vedere susţinerea şi acordarea de pregătire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică, elevilor de liceu care în acest an sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a şi absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat care nu sunt înscrişi în prezent în nicio formă de învăţământ. Aceştia vor fi pregătiţi de profesori de specialitate, vor participa la tabere de motivare şi vor putea primi burse lunare de până la 800 de lei.

Înscrierea tinerilor romi în program se face on-line până la data de 30 octombrie, pe site-ul oficial al proiectului www.profesionistiromi.ro, secţiunea Burse Romi.

Raed Arafat, Subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că susţine programul Profesionişti romi în domeniul medical.

”Am avut încredere din primul moment în acest proiect şi s-a dovedit că am mizat corect. Iată că avem deja câteva generaţii de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tânăr din România”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat şi Programul de Calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical. Acesta este un program integrat de pregătire profesională în diverse specializări ale domeniului sănătăţii, igienei şi serviciilor sociale, care oferă tinerilor romi servicii de orientare în carieră şi cursuri de calificare/recalificare, în meserii precum cea de brancardier, bonă, mediator sanitar sau consilier în domeniul adicţiilor. Cei interesaţi se pot înscrie pentru a participa la program până la data de 1 iunie 2013.

Potrivit lui Petre Florin Manole, Consilier în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, până la acest moment, în cadrul programului POSDRU au fost înscrise peste 100 de proiecte, care au ca ţintă comunitatea de romi. De acestea au beneficiat aproximativ 55.000 de persoane, iar suma totală a fondurilor acestor proiecte este de peste un miliard de lei.

Damian Drăghici, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru pe problemele romilor, a numit programul Profesionişti romi în domeniul medical un model de succes şi un exemplu de bună practică, spre deosebire de alte proiecte realizate cu fonduri europene şi adresate comunităţilor de romi din România.

”Proiectul are rezultate evidente. Numai anul acesta au avut 80 de studenţi bursieri. În fiecare an au avut obiective şi şi-au atins ţinta. Multe proiecte din programul POSDRU au avut rambursări neeligibile, programul a fost suspendat şi nu şi-au văzut decât interesul personal”, a declarat Damian Drăghici, într-un interviu acordat The Epoch Times.

Programul de Dezvoltare Personală Profesionişti romi în domeniul medical şi Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical este implementat la nivel naţional de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN şi Open Society Institute.

Proiectul propune o abordare sistemică, pe termen lung, prin care se asigură accesul persoanelor de etnie romă la locuri de muncă cu înaltă calificare, fapt determinant pentru diminuarea sărăciei şi creşterea incluziunii sociale a acestui grup marginalizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor