Profesia de pedagog - o meserie neapreciată în Moldova

Dacă în trecut profesia de pedagog era considerată una din cea mai admirată şi aplaudată, însă, acum a fi profesor este ceva ce ar putea fi oricine. Profesia de pedagog este, acum, una dintre cele mai neprestigioase şi nesolicitate meserii, potrivit unor date a unui studiu realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje. Această realitate tristă este confirmată şi de statisticile Ministerului Educaţiei. Doar 12 la sută din absolvenţii facultăţilor pedagogice ajung să lucreze în şcoală.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
03.10.2013

Dacă în trecut profesia de pedagog era considerată una dintre cele mai admirate, acum, însă, profesor ar putea fi oricine. În Republica Moldova, profesia de pedagog este una dintre cele mai neprestigioase şi nesolicitate meserii, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje. Această realitate tristă este confirmată şi de statisticile Ministerului Educaţiei. Doar 12 la sută din absolvenţii facultăţilor pedagogice ajung să lucreze în şcoală.

Toate instituţiile de învăţământ pedagogic sunt interesate să înmatriculeze cât mai mulţi studenţi. Ca urmare, universităţile acceptă candidaţi cu performanţe modeste. Nu există o medie academică minimă sub limita căreia nu s-ar accepta înmatricularea la specialităţile pedagogice. Aşadar, mulţi dintre viitorii pedagogi sunt absolvenţi cu medii mici, de doar 5,5-6 puncte.

Datele statistice mai arată că peste 60% din corpul didactic actual este compus din profesori cu o vechime de peste 18 ani în sistemul educaţional. Majoritatea cadrelor didactice aflate la vârsta de pensionare este în continuă creştere şi de la cota de 6,6%, în anul de studii 2001-2002, a ajuns la peste 18% în 2012. Astfel, fiecare al cincilea cadru didactic din sistemul de învăţământ primar şi secundar general este pensionar, ceea ce reprezintă o problemă pentru tinerii specialişti care nu-şi găsesc loc de muncă. Salariul mediu al unui pedagog este de 3100 de lei.

Cei mai buni educatori, învăţători şi profesori vor fi desemnaţi astăzi în cadrul unei manifestaţii festive, organizate cu prilejul Zilei Lucrătorului din Învăţământ, marcată pe 5 octombrie.

Câştigătorii concursului naţional "Pedagogul anului 2013" vor primi câte 50 de mii de lei, precum şi gradul didactic următor celui pe care îl deţin.

Concursul organizat de Ministerul Educaţiei a fost anunţat pe 1 octombrie 2012 şi s-a desfăşurat în trei etape: locală, raională şi naţională. Pentru prima dată, cel mai bun pedagog al anului a fost ales 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor