Produsele false inundă economia la scara globală

Buldozer folosit pentru a distruge mărfuri de contrabandă în Munchen, arhivă
Buldozer folosit pentru a distruge mărfuri de contrabandă în Munchen, arhivă (Joerg Koch / AFP / Getty Images)

Între falsificatori şi autorităţile de aplicare a legii e un joc constant de-a şoarecele şi pisica.

Deoarece falsificatorii au avansat de la Rolexuri şi genţi Louis Vuitton false la produse mai ambiţioase şi mai periculoase, cum ar fi medicamente, electronice şi produse alimentare, mizele din punct de vedere al efectelor nocive asupra sănătăţii umane şi economiei mondiale au crescut.

Coaliţia Internaţională împotriva Contrafacerilor, cu sediul la Washington, estimează că bunurile contrafăcute costă economia globală 600 miliarde de dolari pe an.

Cele mai recente statistici ale Comisiei Europene arată o tendinţă continuă de creştere a numărului de transporturi suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. În 2011, vama a reţinut mărfuri false de 91.000 de ori - o creştere cu 15 la sută faţă de anul 2010.

"Deşi autorităţile vamale au evoluat în acţiunea de a le opri, comerţul internaţional cu bunuri contrafăcute reprezintă o problemă tot mai mare pentru societăţile noastre", a scris Jürgen Creutzmann, membru al Parlamentului European (MPE), prin e-mail.

Un eveniment major care a contribuit la economia subterană este creşterea comerţului electronic, sau loturi mici de produse vândute online şi expediate prin poşta publică şi privată. Acest tip de comerţ a crescut cu 200 la sută anul trecut doar în UE.

Organizaţia Mondială a Vămilor estimează că între 5 şi 7 la sută din toate bunurile comercializate la nivel mondial sunt falsuri.

Acest lucru a făcut autorităţile europene să ia măsuri decisive pentru contracararea acestei tendinţe, în iulie anul trecut.

Creutzmann, membru al Comitetului pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor a Parlamentului European, a propus o nouă procedură simplificată pentru ca vamele să poată intercepta mai uşor produsele periculoase pentru consum, cum ar fi medicamentele contrafăcute şi comandate online.

Potrivit noii rezoluţii, pentru orice bunuri semnalizate drept suspecte de autorităţile vamale, receptorul va avea doar cinci zile la dispoziţie să dovedească că bunurile sunt reale, sau produsele vor fi distruse.

"În practică, acest lucru înseamnă că autorităţile vamale vor putea lua măsuri împotriva mărfurilor care încalcă regulile privind drepturile de proprietate intelectuală. Procedura existentă de distrugere anticipată a acestui tip de mărfuri va deveni obligatorie în toate statele membre pentru mărfurile contrafăcute şi piratate, în prezent lucrurile nefiind aşa", a scris Emer Traynor, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, într-un e-mail.

În Statele Unite, numărul capturilor de bunuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală au crescut cu 24 la sută în 2011, faţă de anul anterior. Valoarea capturilor s-a ridicat la 188,1 milioane de dolari.

China continuă să fie sursa principală de bunuri contrafăcute şi piratate confiscate, reprezentând 62 la sută din toate capturile.

Pericol pentru consumatori

În afară de încălcarea drepturilor producătorilor şi de privarea lor de profiturile datorate, produsele contrafăcute sunt periculoase şi înşelătoare pentru consumatori.

Potrivit Biroului Vamal al UE, anul trecut, produsele de îngrijire personală au reprezentat 28,6 la sută din totalul mărfurilor confiscate, comparativ cu 14,5 la sută în 2010 - marea majoritate (24 la sută) au fost medicamente false.

Dr. Jeff Poston, director executiv al Asociaţiei Farmaciştilor din Canada, citează Internetul ca o problemă majoră. "Se estimează că aproximativ 50 la sută din medicamentele disponibile pe internet sunt contrafăcute", susţine Poston.

Acest număr ar putea fi la fel de mare ca 80 la sută pentru medicamentele de potenţă, cum ar fi Viagra, adaugă el.

În Statele Unite, Grupul de lucru al inter-agenţiei pentru farmaceuticele contrafăcute a raportat în 2011 că medicamentele false anti-anxietate vândute pe Internet conţin pentobarbital - un medicament folosit de obicei pentru sedare, înainte de administrarea injecţiilor letale.

Într-un alt caz, s-a dovedit că unei versiuni false a unui vaccin pentru bacteriile pneumococice, produs de o companie americană şi distribuit în El Salvador, îi lipseşte ingredientul esenţial - furnizând familiilor un fals sentiment de protecţie împotriva bolii. În mod similar, variantelor false pentru două tipuri de medicamente pentru cancer - care sunt mărci înregistrate ale unei companii din SUA şi sunt fabricate ilegal în China şi Indonezia - le lipsea o substanţă activă critică.

Grupul britanic pentru infracţiuni privind proprietatea intelectuală a avertizat în legătură cu console contrafăcute potenţial letale şi alte bunuri electrice care inundă piaţa. Grupul a descoperit cabluri defecte la Nintendo Wiis, care ar putea electrocuta un copil şi a susţinut că iphone-urile, laptop-urile şi Nintendo Dsi false prezintă riscul de supraîncălzire.

Într-un alt caz din Marea Britanie, biroul pentru standardele de comercializare din judeţul Powys a acuzat cu succes două persoane de vânzarea pe Internet de produse contrafăcute de machiaj. Cuplul a câştigat peste 3.000 de dolari pe lună din vânzarea de produse cosmetice contrafăcute, constatându-se că conţineau plumb ce depăşea de 20 de ori nivelurile sigure.

În 2006, o canadiancă de 57 de ani a murit din cauza medicamentelor contrafăcute şi cumpărate online, care conţineau uraniu şi plumb.

În scopul învingerii falsificatorilor, împreună cu consolidarea mecanismelor de aplicare a legii, consumatorii trebuie să fie mai bine educaţi. În primul rând, majoritatea consumatorilor nu sunt conştienţi de amploarea mărfurilor contrafăcute produse în zilele noastre.

"Contrafacerea este percepută de multe ori ca o problemă doar în sectoarele de îmbrăcăminte şi bunuri de lux. În realitate, însă, aproape fiecare sector de produse este acum afectat într-o oarecare măsură", a scris Travis Johnson, vicepreşedinte al Coaliţiei Internaţionale împotriva Contrafacerilor.

"Deci este important să transmitem acest mesaj consumatorilor, astfel încât să poată lua măsuri rezonabile de precauţie pentru a se proteja."

Chris Gray, directorul Consiliului pentru Proprietatea Intelectuală din Canada, este de acord cu această opinie. El spune cea mai bună apărare împotriva contrafacerilor periculoase este conştientizarea.

"Dacă puteţi cumpăra de la vreun magazin opt baterii la preţul de 2 dolari şi dacă scrie Duracell pe ele, cred că bunul simţ trebuie să intervină."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii