Parintii victimelor scandalului laptelui din China au fost retinuti de politie

Epoch Times România
09.01.2009

BEIJING - Un grup de parinti ai copiilor care s-au imbolnavit dupa ce au baut lapte chinez otravit cu melamina, au fost arestati de politisti in incercarea, se pare, de a nu le permite sa sustina o conferinta de presa, a declarat unul dintre tati vineri, 2 ianuarie.

Cel putin 6 copii au murit datorita pietrelor la rinichi si mai multi de 290 000 s-au imbolnavit de la laptele contaminat cu melamina, scazand si mai mult increderea deja diminuata in produsele chinezesti si determinand retrageri masive de pe piata in intreaga lume.

Tian Wenhua, fostul manager general in varsta de 66 de ani, al firmei falimentate Sanlu Group, a pledat vinovat miercuri, 31 decembrie, pentru acuzatiile de “producere si comercializare de produse false sau sub standard”. Se asteapta ca ea sa fie condamnata la inchisoare pe viata, sustine Beijing News.

Unul dintre tati, al carui fiu, in varsta de 13 luni sufera in urma unor severe pietre la rinichi, a declarat ca unii parinti, inclusiv el, au fost dusi la un lagar de munca la periferia Beijingului.

“Acum suntem in arest la domiciliu, si nu ne-au dat niciun fel de explicatii de ce ne-au tinut aici” a declarat tatal pentru Reuters, prin telefon.

Cinci parinti au fost retinuti de politie, dar restul grupului a participat la o conferinta de presa vineri, 2 ianuarie, incercand sa atraga atentia inspre suferinta copiilor lor.

“Guvernul sustine ca ingrijirea medicala este in totalitate gratuita, dar cand se ajunge la nivel local, lucrurile se schimba. Am platit deja mai mult de 50 000 de yeni (300 $) pentru operatie si pentru tratament” a afirmat tatal, un muncitor din provincia Sichuan.

Melamina, un compus industrial folosit la materiale plastice si la ingrasaminte, a fost adaugat in lapte pentru a pacali testele de proteine.

22 de firme de produse lactate, conduse de Sanlu, si-au cerut scuze pentru contaminare.

“Ne pare foarte rau pentru raul cauzat copiilor si societatii” au declarat ei intr-un mesaj de Anul Nou adresat milioanelor de abonati telefonici.

“Ne cerem in mod sincer scuze pentru aceasta si va rugam sa ne iertati”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor