Cotnari investeşte cinci milioane de euro în vinuri spumante

Degustare de vinuri.
Degustare de vinuri. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Cotnari, cel mai mare producător de vinuri albe din România, intenţionează să înceapă producţia de vinuri spumante, după ce în urmă cu doi ani şi-a făcut intrarea şi pe segmentul vinurilor roşii. Producţia de spumante este un proiect mai vechi, care urmează să fie pus în aplicare cu o întârziere de câţiva ani din cauza crizei, afirmă Constantin Deleanu, directorul general al Cotnari.

Compania a cumpărat recent o cramă de la Vinia – societate ajunsă în insolvenţă – şi care urmează să fie modernizată, valoarea investiţiei fiind estimată la circa cinci milioane de euro. Vinia Iaşi era în urmă cu zece ani cel mai mare exportator de vinuri în vrac al României. În ultimii ani, însă, situaţia companiei s-a înrăutăţit, ajungând la insolvenţă.

În acest an, Cotnari estimează o producţie de circa 13 milioane de litri – cea mai mare din istoria companiei – în creştere cu 30% faţă de cea de anul trecut de pe o suprafaţă de 1.300 hectare de vie. Producţia este vândută în mare parte la intern, doar 10% luând calea exportului. „În România luăm 3-4 sau chiar 6 euro pe sticlă pe când în afară sub 3 euro”, spune Deleanu. Acesta susţine că vinul de Cotnari se bucură de succes pe pieţele din întreaga lume, din Asia şi până în Rusia. Cât despre China, ţinta preferată a multor producători locali în ultima vreme, Deleanu spune că nu-l interesează.

„Am un principiu pe care îl respect de zece ani, să fiu puternic în casa mea, să nu vină altul din afară”, afirmă Deleanu.

În total, Cotnari dispune de 1.700 de hectare, din care 1.000 ha de vie pe rod, iar 400 ha sunt în anul trei, urmând ca în câţiva ani întreaga suprafaţă să fie replantată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie