Procurorul general al SUA spune că Trump probabil "va fi terminat" la sfârşitul celui de-al doilea mandat

Pam Bondi, procurorul general al SUA, şi-a exprimat scepticismul cu privire la ideea ca Donald Trump să obţină un al treilea mandat la Casa Albă, afirmând că, atunci când actuala preşedinţie a şefului său se va încheia - la 20 ianuarie 2029 - acesta va fi probabil „terminat”, transmite Guardian.
Comentariile lui Bondi vin la doar o săptămână după ce Trump a dat cel mai direct indiciu de până acum că se gândeşte serios să încerce să obţină un al treilea mandat, după cele începute în 2017 şi în ianuarie anul trecut - în ciuda interdicţiei clare de a face acest lucru, consacrată în Constituţia SUA.
Într-un interviu difuzat pe 30 martie, preşedintele american a declarat pentru NBC News că „nu glumesc” cu privire la ideea unui al treilea mandat, adăugând „Îmi place să lucrez”.
Întrebat cum ar putea ocoli ceea ce pare a fi o limită clară la două mandate pentru orice preşedinte, el a spus: „Există metode prin care ai putea face acest lucru”.
Punctul de vedere al lui Bondi cu privire la controversă are greutate, deoarece ea este oficialul de rang cel mai înalt de aplicare a legii din SUA şi, de asemenea, loialistă a lui Trump al cărei devotament faţă de preşedinte este de necontestat. Ea a declarat duminică pentru Fox News că, în opinia sa, preşedintele a fost un „om foarte inteligent şi mi-aş dori să-l avem preşedinte timp de 20 de ani”.
Ea a adăugat apoi: „Dar cred că va fi terminat, probabil, după acest mandat. Ar trebui să ne uităm la constituţie şi ar fi o sarcină grea”.
Limita de două mandate a fost consfinţită în 1951 prin ratificarea de către state a celui de-al 22-lea amendament. Acesta prevede că „nicio persoană nu poate fi aleasă în funcţia de preşedinte de mai mult de două ori”.
Restricţia a fost introdusă ca urmare a recordului fără precedent al lui Franklin Roosevelt de a îndeplini trei mandate prezidenţiale complete în timpul celui de-al doilea război mondial. El a câştigat un al patrulea mandat, dar a murit în 1945.
Comentariul lui Bondi, potrivit căruia ar fi o „sarcină grea” ca Trump să încalce regula celor două mandate, a fost o referire la ceea ce ar fi necesar pentru a schimba Constituţia SUA şi a revoca amendamentul 22. Orice reformă a textului constituţiei necesită un vot de două treimi din ambele camere ale Congresului, combinat cu ratificarea de către trei sferturi din cele 50 de state.
În lumea politică extrem de polarizată de astăzi, un astfel de scenariu depăşeşte orice imaginaţie.
Remarcile criptice ale lui Trump cu privire la alte „metode” au generat speculaţii cu privire la intenţiile sale. O tactică care a atras atenţia ar fi ca vicepreşedintele, JD Vance, să candideze la preşedinţia republicană în 2028, avandu-l pe Trump drept contracandidat.
Apoi, conform teoriei, în cazul în care echipa Vance-Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale, Vance ar putea demisiona în prima zi a noului mandat, iar Trump ar deveni automat preşedinte pentru a treia oară.
Strategia are o simplitate atrăgătoare. Cu toate acestea, există un impediment major.
Al 12-lea amendament, care stabileşte procedurile de alegere a preşedintelui şi a vicepreşedintelui, prevede că „nicio persoană neeligibilă din punct de vedere constituţional pentru funcţia de preşedinte nu va fi eligibilă pentru cea de vicepreşedinte al Statelor Unite”.
Implicaţia clară este că lui Trump, căruia i s-a interzis să candideze pentru un al treilea mandat de preşedinte, i s-ar interzice în egală măsură să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte - ceea ce face ca şiretlicul să fie imposibil de pus în practică.