Moldova, Georgia şi Ucraina solicită Comisiei Europene includerea în Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor

Peste zece la sută dintre cetăţenii R. Moldova au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, în timp ce 2,2% din populaţie a fost imunizată şi cu cea de-a doua doză.
(gov.md)
Tatiana Chiriac
02.06.2021

Prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei au adresat o scrisoare comună preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul accesului la vaccin anti covid-19.

Cei trei înalt oficiali au remarcat că, în etapa actuală, vaccinarea rămâne a fi instrumentul-cheie pentru asigurarea sănătăţii populaţiei şi prevenirea recesiunilor economice, cauzate de restricţii anti-pandemice.

Salutând livrarea loturilor de vaccin prin intermediul platformei COVAX şi canalele bilaterale, oficialii au subliniat importanţa posibilităţii procurărilor directe de la producător sau ţările-partenere pentru asigurarea sustenabilităţii şi eficienţei procesului de vaccinare.

Astfel, remarcând evoluţiile pozitive care au loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte aprovizionarea cu stocuri de vaccin, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au solicitat sprijinul Comisiei Europene în vederea includerii ţărilor Parteneriatului Estic în Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor.

De asemenea, a fost solicitată examinarea posibilităţii aplicării şi în raport cu statele Parteneriatului Estic a mecanismelor de sprijin utilizate recent în cazul statelor din Balcanii Occidentali, ceea ce va permite asigurarea unei cantităţi suficiente de doze de vaccin în timp rezonabil.

55 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate marţi, în Republica Moldova. În total, în cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti, sunt internaţi 466 pacienţi confirmaţi cu virusul Wuhan care provoacă boala COVID-19, dintre care 83 în stare extrem de gravă - 15 pacienţi sunt conectaţi la aparate de respiraţie asistată. Numărul deceselor provocate de virusul comunist în Moldova a ajuns la 6.114.

Peste zece la sută din cetăţenii Republicii Moldova au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, în timp ce 2,2% din populaţie a fost imunizată şi cu cea de-a doua doză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor