9 iunie, Zi de doliu naţional în R. Moldova în legătură cu funeraliile interpretului Iurie Sadovnic

Interpretul Iurie Sadovnic
Interpretul Iurie Sadovnic (unica.md)

Ziua de 9 iunie, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, a fost declarată zi de doliu naţional în toată Republica Moldova.

Doliul naţional a fost instituit de preşedintele Maia Sandu, în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret şi compozitor de muzică uşoară şi folk, promotor al valorilor naţionale şi culturale.

În conformitate cu decretul prezidenţial, miercuri în întreaga ţară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria interpretului Iurie Sadovnic prin păstrarea unui moment de reculegere.

Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea, în ziua de 9 iunie, a acţiunilor distractive în masă, iar redacţiilor ziarelor, posturilor de radio şi de televiziune - să ţină cont de specificul acestei zile la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

Iurie Sadovnic, născut la 14 decembrie 1951 a fost găsit mort pe 7 iunie în apartamentul său din Chişinău, fiind împuşcat în cap. Potrivit poliţiei, interpretul s-ar fi sinucis. Motivele presupusului suicid nu sunt cunoscute.

„Am aflat cu tristeţe despre moartea tragică a maestrului Iurie Sadovnic. O voce şi o imagine inconfundabile, cu care am crescut şi noi, şi părinţii noştri. Un interpret care a reuşit să ne vorbească de Patrie şi satul natal, de Codrii Orheiului şi de Nistru pe al cărui mal a copilărit, de mamă şi dor. Un artist care a transformat în melodii de neuitat cele mai frumoase versuri ale poeţilor noştri”, a scris preşedintele Maia Sandu pe pagina sa de socializare.

Interpretul fost distins cu titlul Artist emerit al RSSM (1984), Medalia „Meritul Civic” (1993), medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu titlul Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011) şi Ordinul Republicii (2015), cea mai înaltă distincţie în stat.