Panama Papers: Preşedintele argentinian Macri neagă că ar deţine active ascunse

Preşedintele Argentinei a negat orice fel de “omisiuni intenţionate” în declaraţiile sale de avere. Aşa-numitele documente Panama Papers par să arate că liderul argentinian dispune de conturi offshore ascunse.
Preşedintele argentinian Mauricio Macri.
Preşedintele argentinian Mauricio Macri. (Captură Foto)

Investigatorii argentinieni au declarat joi că doresc să îl ancheteze pe preşedintele Mauricio Macri în legătură cu datele divulgate dintr-o firmă de avocatură panameză.

Aparent, numele lui Mauricio Macri apare ca director al unei companii offshore de holding. Procuratura de stat doreşte să investigheze dacă preşedintele a omis în mod intenţionat această informaţie în declaraţia sa de avere.

Un judecător trebuie să decidă dacă va permite desfăşurarea unei investigaţii.

Macri a apărut la televiziunea argentiniană şi a negat că a făcut ceva ilegal, promiţând că va răspunde întrebărilor în sala de tribunal. “Nu am primit nicio plată pentru că am acţionat ca director (al companiei offshore). Mâine (adică vineri) mă voi prezenta la tribunal cu toate informaţiile necesare pentru ca judecătorul să verifice că tot ce am făcut a fost corect”, a susţinut Macri.

Scandalul Panama Papers – care se referă la divulgarea a aproximativ 11,5 milioane de documente ale firmei de avocatură Mossack Fonseca şi care se referă la acorduri financiare offshore – a aruncat lumină asupra finanţelor secrete ale unui număr semnificativ de politicieni puternici, celebrităţi şi vedete din lumea sportului.

De fapt, Macri este menţionat ca director la două companii offshore, el nu a notat niciuna dintre acestea în declaraţiile sale financiare atunci când a devenit primar al Buenos Aires în 2007 sau după ce a fost ales preşedinte în 2015.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping – alţi doi lideri puternici pe care reporterii i-au asociat cu active offshore – au fost implicaţi în acest scandal doar prin asociaţii lor apropiaţi, şi nu direct. Premierul britanic David Cameron a fost de asemenea menţionat ca fost deţinător al unui pachet de acţiuni offshore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe