Procuratura s-a adresat CC în legătură cu includerea Procurorului General în componenţa CSS

Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat miercuri, 15 septembrie, cu o sesizare la Curtea Constituţională (CC) în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia Preşedintele CSS a obiectat Procurorului General lipsa urmăririlor penale în ceea ce priveşte mai multe persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii parlamentare, solicitând, în acelaşi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte, se arată într-un comunicat de presă al procuraturii.

În acest context, procuratura a ţinut să specifice că o atare abordare ar fi inadmisibilă şi contrară legii, prin care se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi, prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor.

Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, iniţial, Legea securităţii statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu.

Potrivit oamenilor legii, modificările au fost operate la propunerea unui grup de deputaţi ai fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat (iniţiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu în conţinutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separaţiei puterilor în stat şi, în consecinţă, independenţa Procuraturii.

Atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituţiei în partea procesului de legiferare, cât şi în fond, astfel că Legea contravine Legii Supreme, democraţiile moderne necunoscând astfel de practici.

„Luând act de situaţia de fapt şi jurisprudenţa consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit Procurorul General drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curţi”, a concluzionat Procuratura.

Menţionăm că anterior, Procuratura Generală a solicitat de la preşedinta Maia Sandu să ofere explicaţii la decizia Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021 privind activitatea nesatisfăcătoare a procurorilor în investigarea dosarelor mari de corupţie. Stoianoglo a mai solicitat şefei statului să fie informat şi despre legile care ar obliga ca un procuror, inclusiv procurorul general, să raporteze măsurile întreprinse şi rezultatele obţinute în cadrul unei anchete penale concrete şi să facă constatări privind eficienţa sau ineficienţa unei investigaţii.

La rândul său, şefa statului a criticat activitatea PCCOCS care nu ar fi ridicat şi calculatoarele din casa conspirativă din care oamenii din gruparea lui Veaceslav Platon coordonau acţiuni împotriva unor judecători şi campania electorală împotriva PAS şi a Maiei Sandu la alegerile parlamentare din 11 iulie, relatează anticorupţie.md.

Totodată, Sandu a mai enumerat şi o serie de persoane care au comis ilegalităţi în Republica Moldova şi au reuşit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Şor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc şi Veaceslav Platon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe