Joe Biden anunţă că va obliga firmele să îşi vaccineze angajaţii sau să-i testeze săptămânal

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden a anunţat joi noul plan de măsuri "anti-COVID" al Casei Albe. Conform anunţului, vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi angajaţii statului federal iar firmele cu 100 de angajaţi sau mai mulţi vor trebui să îşi vaccineze angajaţii sau să îi testeze săptămânal.

Firmele riscă amenzi de până la 14.000 de dolari pentru fiecare angajat, dacă nu se conformează, şi sunt obligate să acorde timp liber plătit celor care vor să se vaccineze.

Aproximativ 80 de milioane de americani - două treimi din forţa de muncă americană - va trebui să se conformeze noilor condiţii, relatează CNN.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare în următoarele săptămâni.

14 guvernatori republicani au anunţat că vor deschide procese împotriva ordinelor executive, care, în opinia lor, sunt neconstituţionale.

„Am fost răbdători, dar răbdarea noastră s-a terminat, iar refuzul dumneavoastră (de a vă vaccina - n.r.) ne-a costat pe toţi”, s-a adresat Joe Biden, pe un ton aspru, celor care încă refuză să se vaccineze.

Preşedintele a spus că America celor vaccinaţi devine din ce în ce mai „frustrată” din cauza acelor persoane care nu au făcut încă vaccinul şi care alimentează răspândirea virusului.

Joe Biden a semnat şi un ordin executiv prin care toţi angajaţii guvernamentali vor fi obligatoriu vaccinaţi împotriva Covid-19, eliminându-se soluţia alternativă de a fi supuşi unor teste periodice. Aceleaşi cerinţe se vor aplica şi angajaţilor din companii care au contracte cu guvernul federal. Angajaţii federali vor avea la dispoziţie 75 de zile pentru a se vaccina sau riscă să fie concediaţi.

De asemenea, Biden a cerut marilor centre de divertisment să solicite dovada vaccinării sau teste negative pentru clienţii care doresc să intre. Administraţia pentru Siguranţa Transporturilor va dubla amenzile aplicate pasagerilor care refuză să poarte măşti în avioane.

„Dacă încălcaţi regulile, fiţi pregătiţi să plătiţi şi, apropo, arătaţi puţin respect”, a mai afirmat preşedintele, criticând incidente recente de „furie” îndreptată împotriva personalului de pe avioane.

Anunţul ordinelor executive a fost criticat vehement inclusiv de cei care sprijină vaccinarea ca formă de luptă împotriva pandemiei - pentru imixtiunea pe care Biden a făcut-o în domeniul care este exclusiv aria de competenţă a guvernelor locale. Sănătatea este un asemenea domeniu, care, conform sistemului legal american, este atributul guvernului fiecărui stat.

Vineri, în timpul unei conferinţe de la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt a administraţiei, Jen Psaki, a fost întrebată de ce asupra americanilor se impun asemenea cerinţe iar asupra zecilor de mii de migranţi care intră prin graniţa de sud a SUA nu se fac nici măcar teste. Psaki a refuzat să răspundă la întrebare.

Nu în ultimul rând, Biden a fost criticat pentru modul în care a încercat să vaccineze populaţia care refuză, făcându-i pe cei nevaccinaţi responsabili faţă de pandemia care a fost dezlănţuită de virusul Wuhan. Numeroşi oficiali americani subliniază că regimul comunist chinez a permis ca persoane infectate să călătorească internaţional din oraşul Wuhan, care la momentul respectiv era blocat intern. Acest lucru a dus la răspândirea virusului în ţările occidentale.

Popularitatea lui Joe Biden a scăzut în ultimele săptămâni, americanii fiind nemulţumiţi, printre altele, de modul în care a gestionat pandemia - dar şi retragerea din Afganistan, unde cetăţeni americani sunt încă rămaşi în Afganistanul controlat de talibani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe