Procuratura Generală: Crimele privind abuzurile sexuale - un fenomen alarmant pentru R. Moldova

În penitenciarele din R. Moldova îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat, afirmă Procuratura Generală.
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)
Ştefan Sârbu
19.03.2019

Procuratura Generală atenţionează că infracţiunile privind abuzurile sexuale au devenit un fenomen alarmant în Republica Moldova, printre infractori tot mai des figurând membri ai familiei, persoane din cercul de prieteni sau cei cu care convieţuiesc victimele infracţiunilor: minorii, persoanele aflate în neputinţă sau în stare de vulnerabilitate faţă de agresor.

Astfel, procurorii menţionează că îşi unifică eforturile cu o serie de organizaţii obşteşti de profil pentru acumularea probelor, dar şi consilierea psihologică post-infracţională a victimelor.

„În fiecare caz de viol, procurorii pledează pentru privarea agresorilor de libertate, solicitând, în instanţă, condamnarea acestora la pedepse maxime, prevăzute de legislaţia naţională şi în acord cu doctrinele CEDO”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale în care sunt enumerate cazuri recente de condamnare la ani grei de închisoare a unui inculpat pentru abuzarea sexuală a unei minore de 5 ani, dar şi a unui tânăr care şi-a abuzat sexual propria mamă.

Pe parcursul anului trecut, în R. Moldova au fost comise 611 infracţiuni privind viaţa sexuală, iar 115 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea. În prezent, în penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor