Procuratura Anticorupţie: Şor este complice în dosarul lui Platon
alte articole
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morar, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că Procuratura Generală ar fi solicitat extrădarea pe numele lui Veaceslav Platon, precizând că ar exista două cauze penale pe numele acestuia, însă nu este sigur că Platon va putea fi extrădat în Republica Moldova, întrucât avocaţii acestuia au anunţat că bancherul ar deţine cetăţenia Ucrainei.
„Prima a fost pornită la 21 iunie 2015 pe faptul spălării de bani în proporţii deosebit de mari. A doua cauză penală a fost pornită peste ceva timp, la 18 august 2015 pe faptul deposedării SA Banca de Economii de mijloace băneşti prin crearea unei scheme infracţionale de acordare a creditelor unor persoane juridice”, a afirmat Morari, adăugând că cele două cauze penale au fost ulterior conexate într-o singură procedură.
Potrivit procurorului, pedeapsa pentru dobândirea prin înşelăciune şi abuz de încredere, a banilor de la Banca de Economii, este închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 5 ani, iar în ceeace priveşte spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.
Pe parcursul investigaţiei Procuraturii Anticorupţie s-a descoperit o legătură dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon şi primarul de Orhei, Ilan Şor încă din perioada în care ultimul era guvernator al Băncii ce Economii, bancă devalizată şi lichidată ulterior. De la Banca de Economii „două societăţi comerciale care fac parte deja din grupul Şor obţin un credit în sumă totală de 53 mln 42 mii euro. Creditul respectiv este transferat, convertit, dighizat prin mai mulţi agenţi economici care se regăsesc şi în raportul Kroll”, a subliniat Morari, conform privesc.eu.
Viorel Morari a anunţat că la acest moment nu există dovezi care să confirme xistenţa unei cetăţenii a statului vecin deţinută de cetăţeanul Veaceslav Platon. Totuşi, potrivit procurorului „dacă se constată că Platon Veaceslav deţine cetăţenia Ucrainei, extrădarea nu cred că va fi posibilă. De regulă poate fi solicitat transferul de procedură. Totul depinde deja de autorităţile Ucrainei”.
Şeful Procuraturii Anticorupţie a ţinut să precizeze că asociaţia „Frontier Solutions”, care a anunţat la începutul lunii iulie, autorităţile de la Chişinău despre faptul că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, pe care în reprezintă, se afla în SUA într-o vizită de lucru, că l-ar reprezenta şi pe Platon. Acesta a adăugat că „Frontier Solutions”„nu este o companie de stat din SUA, dar este un ONG ce oferă consultaţii privind comunicarea strategică, asistă clienţi în obţinerea de vize şi beneficii de imigrare. Este specializată în rezolvarea problemelor de comunicare şi de cercetare a unei game largi de clienţi atât din SUA cât şi din afară”.
Deşi Morari nu s-a grăbit să facă „declaraţii pripite” cu privire la legătura dintre Gofman şi Platon, „deoarece se examinează şi aspectul dat în cadrul cauzelor penale existente la moment”, n-a ezitat să puncteze că în dosarul lui Platon „Şor este complice, beneficiind în total de aproximativ 1 mlrd lei”, fapt ce ar putea constitui „o dovadă în plus a vinovăţiei lui Şor”.
Amintim că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri dat în urmărire internaţională, luni, 25 iulie, de către Procuratura Anticorupţie de la Chişinău, a fost reţinut în noaptea aceleiaşi zile, la Kiev, de către serviciile speciale ucrainene. Procuratura Generală de la Chişinău a confirmat informaţia, anunţând în acest sens, că procedura de extrădare a lui Platon din Kiev, Ucraina a fost deja iniţiată, fiind emis chiar şi un mandat de arest pe numele acestuia pe un termen de 30 de zile de către Procuratura Anticorupţie, deşi acesta nu se află în ţată.