Procesul de privatizare la Cupru Min este blocat de procesul cu Roman Copper
alte articole
Procesul de privatizare prin vânzarea de acţiuni la Cupru Min este blocat de procesul cu Roman Copper, dar până atunci statul este interesat şi de alte metode, a declarat miercuri şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu
”Suntem interesaşi de joint venture sau parteneriat public-privat, de orice metodă care poate să ne jute să retehnologizăm, să reluăm activitatea şi să se exploateze acolo. Acum, din patru linii de exlploatare merge numai una, tehnologia este veche. Este loc de mult mai bine”, a declarat Remus Vulpescu.
El a spus că se merge pe identificarea unor investitori interesaţi cu care urmează să se vadă exact variantele de lucru.
”Eu nu îmi doresc să imi propun ceva singur acasă, să ies în piaţă şi să coving lumea să facă ce vreau eu, vreua să văd ce îşi doreşte piaţa”, a spus Vulpescu.
Şeful OPSPI a declarat că Roman Copper vrea ca statul român să semneze contractul de privatizare, deşi statul nu a refuzat să semneze acest contract.
”Acolo a fost o chestiune lăsată în aer la nivelul caietuilui de sarcini şi a procedurii de negiciere legată de obligaţii de mediu. Au fost şi alte chestiuni lăsate pur şi simplu la înşelegerea părţilor, iar părţile nu s-au înţeles pe acele chestiuni, şi pentru că nu s-au înţeles, contractul nu a fost semnat. Însă varianta finală de contract se pare că, eu nu am fost în acea sală la miezul nopţii când a expirat termenul de semnare a constractului, se pare că exista o variantă de contract propusă de OPSPI şi reprezentatul de atunci al Roman Copper nu a semnat acel contract. Urmează toate aceste discuşii să fie făcute în instanţă, nu emitem pronosticuri, nu dorim să influenţăm instanţele”, a mai precizat Vulpescu.
Licitaţia pentru vânzarea Cupru Min, oragnizată la data de 26 martie, a fost câştigată de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitaţie, dar reprezentanţii Roman Copper şi cei ai statului nu au ajuns la un acord în acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediată a contractului, plata integrală a sumei la 30 de zile după avizul Consiliului Concurenţei şi constuirea unor garanţii de 32 de milioane de euro pentru investiţiile de mediu.