Problemele stridente ale vieţii minorilor au fost discutate la şedinţa extraordinară a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului
alte articole
Creşterea numărului cazurilor de suicid, tentativele de suicid în rândurile minorilor, creşterea numărului infracţiunilor săvârşite de către minori şi cu participarea acestora, dar şi împotriva copiilor au fost puse în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, prezidată de către viceprim-ministrul Mihail Moldovanu. La şedinţă au participat reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul II din republică şi ai societăţii civile activi în domeniu.
Potrivit Procuraturii Generale, numai pe parcursul primelor 4 luni ale anului curent, au fost înregistrate 11 cazuri de suicid juvenil, ceea ce este mai mult decât pe parcursul anului 2011 (9 cazuri).
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Mihail Moldovanu, a menţionat că "este nevoie de studiat toţi factorii care cauzează fenomenul suicidului în rândul copiilor: factorii familiali, factorii individuali, problemele şcolare, etc. O atenţie deosebită urmează a fi acordată activităţilor de prevenire a actelor suicidale comune la copii şi adolescenţi, prin întreprinderea măsurilor psihoprofilactice, educaţionale şi psihosociale", transmite serviciul de presă al executivului.
În cadrul şedinţei, s-a decis desfăşurarea de către autorităţile centrale şi locale a unei campanii de sensibilizare a opiniei publice asupra acestui fenomen, inclusiv prin intermediul mass-media (emisiuni televizate/ reportaje radio/publicaţii în presă). Campania urmează să fie lansată pe 10 septembrie, de Ziua mondială a prevenirii suicidului. În aceeaşi ordine de idei, viceprim-ministrul a dispus organizarea activităţilor de instruire a factorilor de decizie, a persoanelor care se află în contact cu copiii, inclusiv a pedagogilor, medicilor de familie, asistenţilor sociali, a persoanelor care exercită funcţiile autorităţii tutelare, în scopul prevenirii situaţiilor care predispun copilul riscului de suicid.
Datele Ministerului Afacerilor Interne cu privire la delincvenţa juvenilă arată că numărul infracţiunilor săvârşite de către minori şi cu participarea acestora a crescut cu 2,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, a crescut numărul infracţiunilor grave şi deosebit de grave săvârşite de către minori şi cu participarea acestora: omoruri - 8 cazuri (comparativ cu 4 înregistrate pe parcursul a 6 luni 2011), infracţiuni privind viaţa sexuală - 23 cazuri (comparativ 22 în 6 luni 2011), tâlhării - 7 cazuri (comparativ cu 4 în 6 luni 2011).
Vicepremierul a subliniat că activitatea de prevenire şi combatere a delicvenţei juvenile trebuie să fie o preocupare prioritară pentru organele centrale de specialitate şi administraţia publică locală, fiind stringent necesară dezvoltarea reţelei de instituţii capabile să presteze servicii de protecţie şi educaţie a copiilor în conflict cu legea, intensificarea activităţilor de profilaxie şi combatere a criminalităţii juvenile pe calea conlucrării eficiente dintre reprezentanţii administraţiei publice locale, organele de protecţie socială, organelor de poliţie, autorităţilor tutelare, instituţiile de învăţământ alte autorităţi şi instituţii competente.
Mihai Moldovanu a solicitat Ministerului Afacerilor Interne urgentarea aprobării Planului interministerial de acţiuni comune în vederea diminuării delincvenţei juvenile şi victimizării copiilor, aprobat la nivel de minister şi reflectarea ulterioară a acestuia în planurile de acţiuni la nivelul autorităţilor publice locale de nivelul I şi II.
Cu referire la măsurile profilactice şi organizatorice ce ţin de prevenirea cazurilor de înec ale minorilor, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale al MAI a informat că, pe parcursul anilor 2000 - 2012, au fost înregistrate 477 de cazuri în care minorii şi-au pierdut viaţa din cauza înecului, dintre care 351 - înecaţi în bazine acvatice, 116 - în perimetrul casei, iar 10 - în fântâni.
Astfel, s-a solicitat reprezentanţilor autorităţilor publice locale organizarea diverselor activităţi de informare a populaţiei din localitate, inclusiv prin mijloacele de informare locale, despre măsurile concrete de prevenire a cazurilor de înec şi supravegherea strictă a copiilor în timpul scăldatului; informarea deţinătorilor bazinelor acvatice despre necesitatea asigurării amenajării adecvate a locurilor pentru scăldat cu instalarea panourilor informative privind atenţionarea asupra pericolului de înec, necesitatea supravegherii stricte a copiilor în timpul scăldatului.