Miniştrii faţă în faţă cu copiii şi problemele lor
alte articole
Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat astăzi şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului. La şedinţă au fost prezenţi şi 20 de copii din raioanele republicii, care au monitorizat timp de un an respectarea drepturilor copilului în comunităţile locale.
În debutul discuţiei dintre copii şi autorităţile guvernamentale, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a menţionat că este în premieră, când la lucrările unui organ guvernamental în domeniul drepturilor copiilor, participă personal copiii.
„Şedinţa este organizată în contextul Zilei Internaţionale a Copilului, şi noi ne propunem de Ziua Copiilor să le oferim tribuna guvernamentală", a adăugat Vicepremierul.
În cadrul şedinţei copiii au prezentat membrilor Consiliului, care sunt miniştri, viceminiştri şi reprezentaţi ai structurilor neguvernamentale şi a organismelor internaţionale, situaţia şi perspectivele asupra realizării drepturilor copilului, realizările, dificultăţile, şi recomandările.
Printre subiectele abordate s-au numărat participarea copiilor la luarea deciziilor, protecţia copiilor faţă de violenţă şi exploatare prin muncă, discriminarea copiilor, respectarea dreptului la educaţie, protecţia copiilor rămaşi fără îngrijire părintească şi integrarea lor socială.
Printre cele mai neglijate drepturi expuse de copii sunt libertatea de exprimare a opiniei, accesul la o educaţie de calitate şi incluzivă, dreptul la o familie şi dreptul de a fi protejat şi nediscriminat.
Mihail Şleahtiţchi, ministrul educaţiei a relatat copiilor despre reformele în proces din sistemul educaţional, cu accent pe reforma de reorganizare a şcolilor, reforma instituţiilor rezidenţiale, finanţarea per elev, extinderea şcolilor prietenoase copiilor, care au ca prioritate satisfacerea interesului superior al copilului.
Valentina Buliga, ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei a prezentat informaţii cu privire la crearea serviciilor sociale pentru copii, centrele multifuncţionale deja funcţionale în raioane care oferă o serie de oportunităţi noi de dezvoltare a copiilor. De asemenea, despre activitatea asistenţilor sociali şi noile prevederi legislative , la care lucrează acum ministerul.
Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF Moldova şi-a exprimat gratitudinea faţă de Guvern, pentru organizarea unui asemenea eveniment, şi a reiterat despre susţinerea UNICEF în eforturile naţionale de fortificare a drepturilor copilului.
Copiii s-au arătat interesaţi de proiectele autorităţilor care au tangenţă cu respectarea drepturilor copilului şi au formulat o serie de propuneri.
Vicepremierul a apreciat prestaţia copiilor şi a făcut un apel către autorităţile administraţiei publice locale pentru sporirea implicării în promovarea şi respectarea drepturilor copilului, şi asumarea deplină a angajamentelor în conformitate cu Convenţia cu privire la drepturile copilului.
Mihai Moldovanu a mulţumit copiilor pentru munca pe care au depus-o timp de un an şcolar, deoarece paralel cu finalizarea anului şcolar, ei au mai absolvit o altă şcoală - cea a observării modului în care noi, guvernanţii, şi adulţii în general, ne îndeplinim obligaţiile asumate faţă de ei. Mulţumirile Vicepremierului au fost îndreptate, deasemenea către Centrul de Informare şi Documentare privind drepturile copilului din Moldova şi celorlalţi parteneri pentru suportul acordat la organizarea acestui eveniment şi implicare.