Problemele cu justiţia ale lui Berlusconi riscă să paralizeze viaţa politică a ţării (presa italiană)
alte articole
După rezultatul incert al alegerilor legislative din 24-25 februarie şi dificultăţile întâmpinate în formarea noului Parlament italian, problemele cu justiţia ale fostului premier Silvio Berlusconi, împotriva căruia sunt în curs de desfăşurare, la Milano, două procese importante, 'Rubygate' şi Mediaset, 'riscă să paralizeze viaţa politică a ţării', în timp ce fostul şef al guvernului italian rămâne spitalizat la Milano, din cauza unei grave forme de conjunctivită, informează principalele publicaţii din Peninsulă.
'Drepturile lui Silvio blochează formarea noului Parlament', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Parchetul din Milano a cerut luni un control medical pentru Berlusconi, cu scopul de a verifica 'dacă fostul premier este într-adevăr bolnav şi nu poate participa, din motive de sănătate, la audierile din cadrul procesului Rubygate', în care este acuzat de abuz de putere şi de întreţinere de relaţii sexuale contracost cu o minoră, marocana Karima El-Mahroug.
La spitalul San Raffaele din Milano, unde Berlusconi este internat de vinerea trecută, au sosit luni, un medic legal, un oftalmolog şi un cardiolog, în vederea efectuării unui control medical solicitat de Parchetul din Milano, pe baza cererii apărării lui Berlusconi de a amâna audierile programate în dosarul Rubygate. Rezultatul acestei vizite de control a fost pozitiv, medicii au declarat că Berlusconi este bolnav, iar Tribunalul din Milano a decis amânarea procesului, care va fi reluat miercuri, pe 13 martie. Pe data de 18 martie se va desfăşura rechizitoriul procurorului Ilda Boccassini, iar sentinţa este aşteptată la sfârşitul lunii martie. În procesul Rubygate, care a început în aprilie 2011, Berlusconi riscă, în primă instanţă, până la 15 ani de închisoare pentru abuz de putere şi instigare la prostituţie, observă principalul cotidian roman.
Între timp, Berlusconi va rămâne spitalizat, din cauza unei uveite bilaterale, o inflamaţie a ochilor care determină o formă gravă de conjunctivită, care, conform apărării lui Berlusconi, 'a devenit foarte dureroasă'. Vizita de control solicitată de Parchetul din Milano a mai evidenţiat faptul că fostul premier italian suferă şi de hipertensiune, anunţă La Repubblica.
Într-un alt proces, Mediaset, în care Berlusconi este acuzat, tot de Parchetul din Milano, de fraudă fiscală, tribunalul a respins cererea de amânare a audierilor, magistraţii cerând şi ei un control medical, pentru a verifica dacă boala lui Berlusconi 'este de natură să îl împiedice pe acesta să participe la audieri'.
Dar Rubygate şi Mediaset nu sunt singurele probleme judiciare ale lui Berlusconi. Tot luni, Parchetul din Napoli a cerut trimiterea imediată în justiţie a lui Silvio Berlusconi, suspectat de corupţie pentru că 'ar fi cumpărat', cu suma de trei milioane de euro, un senator al opoziţiei, Sergio De Gregori, în 2006, lucru care a cauzat căderea guvernului de atunci, de centru-stânga, condus de Romano Prodi. În dreptul italian, procedura accelerată de judecare imediată poate fi cerută de procurori atunci când dovada delictului este considerată 'evidentă', precizează publicaţia amintită.
Pentru a protesta împotriva acestei situaţii considerate 'o persecuţie judiciară' faţă de fostul premier, circa 150 de parlamentari din partidul de dreapta fondat de Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), au manifestat luni în faţa Tribunalului din Milano. De asemenea, secretarul PdL, Angelino Alfano, a declarat luni: 'Magistraţii doresc să-l elimine pe Berlusconi prin aceste procese. Este vorba despre o stare de urgenţă, democraţia italiană este în pericol, iar noi îi cerem şefului statului italian, Giorgio Napolitano, să intervină imediat, deoarece este şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii'. Este 'un scandal', a mai afirmat Alfano, care a adăugat că 'Magistratura italiană nu a reuşit să îl elimine pe Berlusconi la alegerile generale, iar acum doreşte să îl anuleze folosind arma justiţiei'. Parlamentarii din PdL au mai ameninţat că nu vor participa la prima reuniune a noului Parlament de la Roma, pe 15 martie. De asemenea, ei au intrat luni în Tribunalul din
Milano şi au manifestat în faţa aulei în care se desfăşoară procesul 'Rubygate', indică publicaţia amintită.
La aceste afirmaţii ale lui Alfano a răspuns Asociaţia Naţională a Magistraţilor (ANM), în numele căreia a vorbit luni preşedintele Rodolfo Sabelli, care a declarat că 'scopul magistraturii nu este politic şi că credibilitatea magistraţilor italieni se bazează pe profesionalismul lor şi pe respectarea legii'.
După alegerile generale, 'problemele judiciare ale lui Berlusconi au reapărut pe scena politică italiană', toate împreună riscând să creeze probleme 'întregii vieţi politice' şi riscând 'să oprească naşterea noului Parlament de la Roma', potrivit La Repubblica.
'PdL invadează Tribunalul din Milano' scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că problemele cu justiţia pe care le are Berlusconi 'au devenit problemele întregii coaliţii de centru-dreapta', iar procesele fostului premier italian 'riscă să devină un caz politic'.
Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, îl va primi marţi la Palatul Quirinale de la Roma pe secretarul PdL, Angelino Alfano, care va expune preocupările formaţiunii de centru-dreapta asupra acestor fapte legate de procesele lui Berlusconi, considerate 'deosebit de grave' de parlamentarii din partidul fondat de fostul premier italian, conchide publicaţia menţionată.