De ce atrage Berlusconi?

'Italienii sunt nişte imbecili', este de părere scriitorul Giovani Sartori, laureat al premiului Principe de Asturias.
Silvio Berlusconi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.03.2013

'Italienii sunt nişte imbecili', este de părere scriitorul Giovani Sartori, laureat al premiului Principe de Asturias. Este afirmaţia tranşantă prin care politologul italian explică de ce poporul italian a decis să-i ofere lui Berlusconi 29,18% din voturile din Parlament, erijându-l în a doua forţă politică a ţării, notează joi ziarul ABC.

N-a contat faptul că Il Cavaliere este în anchetă pentru finanţare ilegală a partidului său, că este urmărit pentru prostituţie cu minore, sau abuz de putere, şi că Procuratura îl acuză acum că ar fi creat o reţea de prostituţie. Berlusconi continuă să exercite o fascinaţie inexplicabilă asupra electoratului italian. Sau cel puţin a unei părţi importante a acestuia. 'Într-un fel, Berlusconi este ceea ce îşi doresc toţi italienii: este bogat, puternic şi are succes (între ghilimele) la femei. Alegătorii lui îl consideră în învingător', este de părere şi Riccardo Rossella, unul din numeroşii italieni care se tem de ce se va întâmpla cu ţara. 'Într-o ţară unde lipseşte în mare măsură simţul legalităţii, este uşor să-l ierţi pe Berlusconi pentru faptele sale', comentează studentul, subliniind că 'Berlusconi este Italia'.

De aceeaşi părere este şi fostul director al ziarului La Stampa, Marcelo Sorgi, potrivit căruia 'Propaganda lui Berlusconi este eficientă. Alegătorii săi au încă o relaţie specială cu el, îl consideră un fel de guru', spune el încercând să explice 'fenomenul Berlusconi'. Idiosincrasia italiană poate explica această tendinţă a votului, dar nu este singura responsabilă. A fost chiar Berlusconi cel care a modelat după gustul său o nouă şi complexă formulă electorală în 2005, pentru a evita o previzibilă înfrângere în faţa coaliţiei de centru-stânga condusă de Prodi.

O lege electorală care multiplică majorităţile. 'Majoritatea absolută a italienilor nu l-a votat niciodată pe Berlusconi', spune Gianfranco Pasquino, profesor la Universitatea din Bologna. 'A primit cel mult 35% - 38% de voturi iar între 2008 şi 2013 a pierdut 6,3 milioane de alegători. Singurul succes al lui Berlusconi este de a fi resuscitat un partid muribund'. La această realitate se adaugă o stângă poroasă şi fragmentată, care nu oferă garanţia unei majorităţi stabile sub forma unei coaliţii. Motivul este că diferitele convingeri politice simt că nu pot guvernate dincolo de ideologia lor', conchide el.

Italia este alături de Germania şi Japonia una din ţările cele mai îmbătrânite din lume, cu mai mult de 20% din populaţie cu vârsta de peste 65 de ani. Pe de altă parte, doar 54% dintre familiile italiene folosrsc Internetul. Mijloacele sale de influenţă sunt televiziunea, ziarele şi radioul, în această ordine. Având în vedere că Il Cavaliere este un mogul media este greu de crezut că el poate da greş. A fost datorită campaniei sale axate pe televiziune că Berlusconi a reuşit să reintre în jocul politic, scurtând distanţele în sondaje cu stânga lui Bersani.

Totuşi, rămâne o putere pe care Berlusconi nu o poate controla: justiţia. Vineri 8 martie, Procuratura din Milano va prezenta în faţa curţii o cerere de trimitere în judecată împotriva lui Berlusconi şi a partidului său Popolo della Liberta (PdL). Timpul se scurge în defavoarea lui Il Cavaliere, care trebuie să se grăbească să-şi găsească un aliat, înainte de 15 martie, când vor începe negocierile pentru formarea unui guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor