Dan Diaconescu a cerut instanţei anularea unei părţi din datoriile Oltchim

Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, a cerut Tribunalului Vâlcea anularea unei părţi din datoriile combinatului pe care ar trebui să-l preia, dacă va plăti preţul promis.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
25.09.2012

Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, a cerut Tribunalului Vâlcea anularea unei părţi din datoriile combinatului pe care ar trebui să-l preia, dacă va plăti preţul promis.

Solicitarea înaintată Tribunalului pe 13 septembrie, înainte de anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru privatizarea combinatului, are ca scop anularea unei hotărâri AGA de la Oltchim prin care creanţele AVAS includ dobânzi de aproximativ 130 de milioane de euro. Diaconescu s-a pronunţat împotriva perceperii acestor dobânzi despre care a spus că statul nu le poate vinde pentru că sunt nedatorate.

Primul termen de judecată a fost stabilit pe 18 octombrie. Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat că prin solicitarea către instanţă se contestă propunerea de includere a dobânzilor în creanţa AVAS, pe motiv că hotărârea este nelegală, propunerea fiind făcută la mult timp după emiterea convocatorului.

Fenechiu a precizat că la creanţele în euro, consolidate, nu se cer dobânzi şi că statul are o dublă calitate, respectiv cea de creditor prin AVAS şi de debitor şi acţionar prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - OPSPSI. El a apreciat că includerea unor astfel de dobânzi în creanţele AVAS ar duce la un precedent periculos, ce ar putea afecta pe viitor aproximativ 2.000 de societăţi comerciale.

Dan Diaconescu a câştigat vineri licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. El nu a semnat deocamdată contractul şi a anunţat că varianta iniţială a acestuia a fost modificată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor