Privatizarea Cupru Min, o afacere de sute de milioane de euro
alte articole
Ministerul Economiei va relua operaţiunea de privatizare a companiei Cupru Min Abrud, deputatul liberal Theodor Atanasiu anunţând că va fi o privatizare cu investitor strategic, care va trebui să îşi asume investiţiile de mediu. “Cupru Min este o societate foarte profitabilă, care lucrează la întreaga capacitate de care dispune. Îşi doresc să îşi dezvolte capacitatea de producţie fiindcă cererea există şi preţul este foarte bun în această perioadă. Au o singură problemă, dar mare, trebuie să treacă imediat la investiţiile de mediu, fiindcă ştiţi că au autorizaţie provizorie de mediu şi trebuie să îndeplinească condiţiile din legea mediului în următorii doi ani în care trebuie să-şi desfăşoare investiţia necesară. În acelaşi timp, ministerul economiei pregăteşte societatea pentru privatizare. Se încearcă privatizarea cu investitor strategic, care să continue activitatea, care să dezvolte societatea”, a declarat Atanasiu.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat recent, la Pro TV, că guvernul analizează varianta de a transfera acţiuni ale Cupru Min către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei. Premierul declarase anterior că Guvernul a transmis FMI că nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în câteva luni.
Nu este prima încercare de acest gen pentru că, în acest an, fostul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu a dorit să privatizeze Cupru Min. Privatizarea a eşuat după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. «Privatizarea» s-a încheiat în justiţie, căci firma Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) că "a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.
*
Roman Copper a câştigat în 26 martie licitaţia organizată de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Ministerul Economiei a anunţat însă în 7 aprilie că negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile cerute de partea română, astfel că procesul de privatizare va fi reluat.
Condiţiile cerute de MECMA erau ca firma canadiană să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu, ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contractului de privatizare.
Zăcământul de la Roşia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus în evaluarea preţului de licitaţie deoarece nu face obiectul vânzării, ci rămâne în proprietatea statului, iar calculul efectuat relevă că ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia până la epuizare.
Cupru Min deţine exploatarea de la Roşia Poieni, care concentrează peste 60% din rezervele de cupru de pe plan intern şi care permite exploatarea unei cantităţi de circa un milion de tone de cupru. Cotaţia pe Bursa de Metale de la Londra este în acest moment de 8.324 USD tona de cupru.