Guvernul intră vineri în şedinţă extraordinară pentru listarea Romgaz

Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
16.10.2013

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat miercuri că vineri, la ora 10.00, va avea loc o şedinţă extraordinară de Guvern, întrucât trebuie îndeplinită ultima procedură pentru listarea producătorului de gaze Romgaz, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului.

Premierul a precizat, în şedinţa de Guvern, că toate procedurile de listare la societăţile energetice au avut succes şi s-a arătat încrezător ca şi listarea producătorului de gaze va avea succes.

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz din Mediaş va începe în următoarele săptămâni. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze Romgaz la bursă în luna noiembrie, după mai mulţi ani de amânări. Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Statul estimează că va atrage circa 600 milioane euro din această ofertă.

Oferta Publică Iniţială se adresează investitorilor instituţionali şi investitorilor de retail din România şi investitorilor instituţionali pe piaţa internaţională, cu excepţia celor din Statele Unite ale Americii şi a unor investitori instituţionali calificaţi din SUA. Se estimează că oferta va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Goldman Sachs Internaţional şi Erste Group Bank AG au fost numiţi Coordonatorii Globali Comuni şi Joint Bookrunners pentru ofertă. Banca Comercială Română S.A. şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment S.A. au fost numiţi Managerii Locali ai Proiectului.

Oferta este parte din programul de privatizare al României, în conformitate cu politicile existente de liberalizare şi de reglementare a pieţei.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile Societăţii. Fondul Proprietatea îşi va menţine cota de 15% din acţiunile societăţii iar flotaţia liberă va include restul de acţiuni.

„Romgaz este o companie strategică pentru România şi poate fi în mod just numită “bijuteria coroanei” în sectorul energetic, datorită performanţelor înregistrate de-a lungul timpului. Listarea Romgaz, cel mai mare producător şi furnizor de gaze de pe piaţa locală este parte a unui program ambiţios iniţiat de Guvernul României, în sensul deschiderii către investitori privaţi străini a companiilor strategice, ca parte a contextului de reformare a sectorului energetic şi alinierii cu principiile competiţiei reale, pe baza liberalizării pieţei. Oferta Publică Iniţială a Romgaz va avea un impact major în sectorul energetic românesc şi cred că investitorii, şi cei din România şi cei internaţionali, vor identifica această oportunitate”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită.

Potrivit acestuia, listarea este în acelaşi timp o oportunitate pentru piaţa de capital locală.

„Calitatea companiei şi potenţialul ei de creştere o poziţionează ca fiind alegerea corectă pentru a deveni prima companie privatizată românească, listată la Bursa de la Londra. Acesta este un pas în plus în strategia de internaţionalizare a companiei”, a adăugat Nită.

La rândul său, Virgil Metea, CEO al Romgaz, spune că Oferta Publică Iniţială anunţată marchează o nouă etapă în dezvoltarea Romgaz.

„Construim pe tradiţia noastră de mai mult de 100 de ani în operaţiunile upstream din România, pentru a dezvolta noi zone pe piaţa domestică şi pentru a ne extinde în noi zone de frontieră (cum sunt zonele de adâncime sau cele din apele adânci ale Mării Negre) şi ne pregătim pentru liberalizarea integrală a pieţei şi preţurilor pe piaţa locală. Credem că Romgaz propune investitorilor o ofertă atractivă prin lichiditatea solidă a companiei şi potenţialul de creştere a producţiei prin exploatarea activelor noastre“, a precizat Metea.

Rata de distribuţie a dividendelor este de 95% din profitul net în 2012. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 1,1 miliarde lei (339 milioane dolari) la venituri de 3,8 miliarde de lei (1,2 miliarde dolari). În primul semestru din acest an, compania din Mediaş a avut un profit net de 0,6 miliarde de lei (177 milioane dolari) la venituri de 1,9 de miliarde de lei (575 milioane dolari).

„Ca parte a strategiei de privatizare a Guvernului României, Romgaz SA, cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România, anunţă astăzi intenţia de a lansa o ofertă publică iniţială de vânzare a acţiunilor existente deţinute în societate şi a unor Certificate Globale de Depozit (GDR) având la bază acţiuni, după ce prospectul va fi aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Se intenţionează ca Oferta să aibă ca obiect acţiuni existente ce vor fi vândute de către Departamentul pentru Energie, în numele Ministerului Economiei”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Romgaz.

Romgaz intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Bursa de Valori Mobiliare din Bucureşti şi listarea de GDR pe segmentul standard al Listei Oficiale a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi tranzacţionarea acestora pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Mobiliare din Londra. Romgaz va depune prospectul la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, pentru aprobare, înainte de iniţierea ofertei.

Conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Romgaz a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate.

În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton.

Societatea deţine acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafaţă totală de aproximativ 17.650 km pătraţi. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde metri cubi în termeni de producţie cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.

Societatea a încheiat o serie de parteneriate şi alte acorduri de investiţii comune pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrelor licenţiate, atât în străinătate, cât şi în România. În Slovacia şi Polonia, societatea deţine cote de participare de 25% şi 30% în parteneriate şi, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea şi producţia a cinci perimetre de explorare.

Pe teritoriul României, societatea deţine participaţii (cuprinse între 37,5% şi 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy şi Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalaţii din România şi din străinătate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează şase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde mc şi, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piaţă pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%.

Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziţionarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Pentru anii 2011 şi 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuţie a dividendelor de 79% şi respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcţie de poziţia financiară şi necesităţile de investiţii ale companiei.

Din cele 18 de ţări din zona Europei Centrale şi de Est, România se poziţionează pe locul trei ca PIB total înregistrat în 2012 şi pe locul doi ca număr de populaţie – 19 milioane de locuitori. Guvernul României a aplicat politici macroeconomice responsabile ce au rezultat într-un nivel redus şi în scădere a datoriei publice şi a deficitelor bugetare.

România este a doua cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor