Priorităţile cooperării vamale bilaterale, discutate cu şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău

Iurie Ceban şi Daniel Ioan la Chişinău (gov.md)
Maria Maevschi
30.09.2019

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere cu şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău, Daniel Ioan, în cadrul căreia au fost discutate posibilităţile de intensificare a cooperării vamale bilaterale în mai multe domenii stabilite ca fiind prioritare.

În cadrul întrevederii, a fost evaluată situaţia la punctele de trecere de pe segmentele de frontieră comune şi a fost discutat mersul implementării mecanismelor de cooperare transfrontalieră.

În acest context, au fost menţionate instrumentele de colaborare antifraudă, prevăzute în Planul de cooperare bilateral, proiectul de modernizare a trei posturi vamale de pe graniţa România-Moldova şi proiectul-pilot privind recunoaşterea Operatorilor Economici Autorizaţi din EU (AEO) ca fiind practici eficiente de securizare şi facilitare a traficului la frontiera externă a Republicii Moldova cu UE.

Totodată, părţile au abordat şi subiectul sincronizării timpilor de aşteptare în vamă, acesta reprezentând un subiect de importanţă majoră, îndeosebi în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, atunci când fluxul mijloacelor de transport la frontieră înregistrează o sporire semnificativă.

În acest sens, a fost convenită valorificarea la maxim a oportunităţilor parteneriatului bilateral pentru a reduce durata staţionării în vamă pentru călători şi stabilirea mecanismelor de intervenţie operativă pentru prevenirea aglomeraţiilor la frontieră, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Tot în acest context, a fost analizată posibilitatea avansării în procesul de dezvoltare a controlului comun a mijloacelor de transport şi a mărfurilor la graniţa cu România, fapt ce ar contribui la o gestionare mai eficientă a activităţii tuturor autorităţilor cu atribuţii la frontieră şi va asigura o mai mare transparenţă în procesul de efectuare a controalelor de rigoare.

Iurie Ceban a evocat importanţa dezvoltării şi consolidării parteneriatelor durabile cu instituţiile omoloage din România, dar şi din alte ţări, astfel încât să existe o abordare comună în ceea ce ţine de asigurarea securităţii economice a statelor şi a evidenţiat necesitatea conjugării eforturilor comune în vederea consolidării securităţii la frontiera comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor