Ţarul securităţii din China pare să fi predat puterea
alte articole
Şeful securităţii chineze, Zhou Yongkang, care nu a mai apărut în public de aproape zece zile, a predat atribuţiile ca şef al Comitetului pentru afaceri politice şi legislative (CAPL), aparatul de securitate din Beijing, din motive de securitate şi alte motive, potrivit unei surse care a vorbit cu The Epoch Times, sub condiţia anonimatului.
Dacă informaţiile oferite de sursă sunt corecte, înseamnă că Zhou nu mai este şeful CAPL de la Beijing şi nu va mai avea putere asupra puternicului organ al Partidului Comunist Chinez, care controlează instanţele judecătoreşti şi securitatea publică.
Pe 31 mai, mass-media de stat din China a raportat că Zhou a ţinut un discurs în provincia Xinjiang. De atunci nu a mai apărut în public. Cu toate acestea, mass-media de stat a continuat să raporteze despre subordonaţii săi, vice-secretarul CAPL, Wang Lequan, şi ministrul Securităţii Publice, Meng Jianzhu.
Într-un raport anterior al Financial Times, despre Zhou s-a spus că ar fi predat întregul control operaţional al CAPL lui Meng Jianzhu. Însă Zhou este încă şeful aparatului de securitate pe hârtie şi îşi păstrează titlul de secretar.
Şeful CAPL în provincia Shandong a fost înlocuit de un funcţionar numit Cai Limin, potrivit rapoartelor mass-mediei de stat de pe 5 iunie.
De asemenea, au existat rapoarte conform cărora ar fi fost îndepărtată puterea sucursalelor CAPL din provincia Guangdong, Shanghai şi megalopolisul Chongqing, din care Bo Xilai, aliat al lui Zhou şi fost secretar de partid al oraşului, a fost alungat într-un mod dramatic cu două luni în urmă.
După evadarea îndrăzneaţă de sub arestul la domiciliu, în ciuda securităţii puternice dintr-un sat din provincia Shandong, a avocatului chinez orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, acesta a expus modul în care personalul local al CAPL s-a îmbogăţit din persecutarea lui.
Chen a susţinut că oficialii locali i-au spus că pentru monitorizarea lui au fost cheltuiţi peste 60 de milioane de yuani (9,5 milioane de dolari) în 2011, fără a include mitele oferite oficialilor de la Beijing.
Din supravegherea lui Chen Guangcheng, doi ofiţeri de securitate internă ai Biroului de Securitate Publică din Shandong au făcut "bani în plus", prin însuşirea unei părţi din fondurile vaste alocate pentru securitate. Ei au putut astfel să-şi trimită copiii să studieze în Statele Unite şi Japonia, potrivit unui raport de pe 28 mai al Boxun, un site dizident în limba chineză cu sediul în SUA, care cita un oficial ce lucrase pentru Oficiul pentru menţinerea stabilităţii în Beijing.