Hu Jintao este în avantaj în lupta de schimbare a liderului de la Beijing

Preşedintele chinez Hu Jintao inspectând garnizoana Armatei de Eliberare a Poporului, Hong Kong, 30 iunie 2007
Preşedintele chinez Hu Jintao inspectând garnizoana Armatei de Eliberare a Poporului, Hong Kong, 30 iunie 2007 (Mike Clarke-Pool / Getty Images)
Zhang Mingjian
28.06.2012

Alegerea noului secretar de partid la Beijing se dovedeşte a fi cauza unei lupte politice în China. Cel de-al XI-lea Congres al Partidului Comunist pentru Municipiul Beijing a fost amânat până la sfârşitul lunii iunie, după ce fusese iniţial programat pentru luna mai.

Congresul va stabili atât liderii pentru Beijing, cât şi delegaţii PCC pentru cel de-al XVIII-lea Congres Naţional.

Comentatorii politici au afirmat că întârzierea se datorează cel mai probabil acerbei lupte pentru poziţia lui Liu Qi de Secretar de Partid pentru oraşul Beijing. Poziţia este foarte mult vânată, întrucât secretarul câştigă şi un loc în Biroul Politic - organismul cu 25 de membri care conduce China.

Liu Qi, în vârsta de 70 de ani, a depăşit cu doi ani vârsta de pensionare (68 de ani).

Congresul de la Beijing va fi amânat de pe 29 iunie pe 3 iulie, conform ştirilor dcare au fost difuzate vineri pe site-ul de stat Xinhua.

Liu Qi este aliatul lui Jiang Zemin

O serie de scandaluri ce îi slăbesc influenţa fostului lider Jiang Zemin şi aliaţilor săi pot fi cauzate de planul lui Hu Jintao de a-l înlocui pe Liu Qi, aflat la sfârşit de carieră, cu propriul său aliat politic. Aceasta ar întări şi poziţia lui Hu care părăseşte partidul în timpul schimbării ce are loc odată la zece ani la nivelul de lider.

Şeful securităţii interne Zhou Yongkang, alt aliat cheie al lui Jiang Zemin, şi-a pierdut recent poziţia de conducător al Comitetului de Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) din Beijing, după cum afirmă surse de nivel înalt.

Posibili candidaţi pentru Beijing

Actualul primar al Beijing-ului, Guo Jinlong - aliat al lui Hu Jintao - este posibil să devină viitorul Secretar de Partid al Beijing-ului, conform unor surse de ştiri externe.

Guo Jinlong a fost secretar de partid în provincia natală a lui Hu Jintao, Anhui. între anii 2004-2007. Mai târziu, Hu Jintao l-a transferat pe Guo Jinlong la Beijing pentru a lucra alături de Liu Qi. Guo a devenit primarul Beijingului în 2008 - o poziţie care se află imediat sub cea de secretar de partid.

Alt aliat apropiat al lui Hu Jintao, secretarul de partid în Mongolia Interioară, Hu Chunhua, este un posibil candidat la postul lui Liu Qi, a afirmat Reuters.

Foştii lideri de partid Deng Xiaoping şi Jiang Zemin au stabilit un precedent plasându-şi persoanele de încredere, Chen Xitong şi, respectiv, Liu Qi în poziţia de secretar de partid la Beijing.

Controlul militar asupra capitalei

Controlul asupra Regiunii Militare a Beijingului (RMB) este o altă problemă cheie pentru liderii partidului, întrucât oferă a măsură împotriva posibilelor lovituri de stat.

Surse de ştiri din afara Chinei au raportat zvonuri conform cărora Zhou Yongkang ar fi încercat să provoace o lovitură de stat pe 19 martie, cauza fiind trădarea lui Wang Lijun. Se spunea că armata nr. 38 intrase în Beijing, pentru a-l sprijini pe Hu Jintao şi pe Wen Jiabao, zădărnicindu-i lui Zhou Yongkang lovitura de stat.

Armata nr. 38 (cunoscută şi sub denumirea de "unitatea 66393") este o unitate militară aflată sub conducerea RMB.

Un reportaj publicat la data de 17 martie de către Baoding Daily, a afirmat că Xu Linping, tot un aliat al lui Hu Jintao, a fost de curând avansat la gradul de comandant al Armatei 38.

Actualul deţinător al poziţiei de comandant RMB, Fang Fenghui este considerat ca fiind protejatul lui Hu Jintao. În 2007, când Hu l-a promovat la rangul de comandant, Fang era cel mai tânăr comandant al celor şapte regiuni militare. În iulie 2010, Hu Jintao l-a avansat pe Fang la gradul de general.

În mai, Xinhua a scris că vicepreşedintele Comisiei Central Militare, Guo Boxiong a ordonat poliţiei armate, în timpul unei inspecţii a Poliţiei Armate la Beijing, să "asculte ferm ordinele Comitetului Central al Partidului, ale Comisiei Centrale Militare şi ale preşedintelui Hu Jintao".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor