Principalii candidaţi la alegerile din Grecia

Vedere generală a Parlamentului Greciei. (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
04.05.2012

Până la 10 partide politice ar putea intra, după alegerile de duminică, în viitorul Parlament grec, relatează DPA, care prezintă pe scurt liderii acestor formaţiuni.

- ANDONIS SAMARAS: Liderul conservator al partidului Noua Democraţie, în vârstă de 60 de ani, conduce în sondaje, dar formaţiunea sa nu are şanse să obţină singură majoritatea. Un opozant ferm al primului pachet de salvare acordat ţării, Samaras a promis să remedieze nedreptăţile provocate de măsurile de austeritate impuse din 2010 până în prezent. Printre acestea se numără, din punctul său de vedere, reducerea pensiilor şi salariilor şi creşterea taxelor.

- EVANGELOS VENIZELOS: Fost ministru de finanţe, care i-a urmat lui Giorgios Papandreou ca lider al Pasok, el se străduieşte să refacă în prezent credibilitatea partidului său, după doi ani la putere. Cele mai recente sondaje arată că Pasok se află mult în urma conservatorilor, cu 17,8% - 19% din intenţiile de vot, faţă de 44% din sufragii cât a obţinut la scrutinul din 2009. Venizelos, în vârstă de 59 de ani, avocat educat în Franţa, a fost unul dintre negociatorii cheie ai celui de al doilea pachet de salvare.

- ALEKA PAPARIGA: O forţă cheie din spatele protestelor organizate în ţară faţă de măsurile de austeritate, lidera Partidului Greciei (KKE, comunist) se bucură de 10,6% din intenţiile de vot, potrivit celor mai recente sondaje. Ea a cerut ca Grecia să iasă din zona euro şi din UE.

- ALEXIS TSPIRAS: Lider al Coaliţiei Stângii Radicale (SYRIZA), el este acuzat că nu are o poziţie constantă privind rămânerea Greciei în zona euro sau întoarcerea la drahmă. Tspiras, în vârstă de 38 de ani, insistă că actuala criză a datoriilor nu este o problemă elenă, ci una europeană, şi că ţara ar trebui să analizeze posibilitatea declarării falimentului. El a criticat autorităţile elene că nu au negociat mai dur cu creditorii. Potrivit sondajelor, formaţiunea sa este creditată cu 9,1% - 11% din intenţiile de vot.

- PANOS KAMMENOS: Fostul membru al Noii Democraţii, în vârstă de 46 de ani, el şi-a format propriul partid, Grecii Independenţi, după ce nu a aprobat guvernului premierului Lucas Papademos. Kammeos, a cărui formaţiune populistă, anti-austeritate, se află pe locul cinci în sondaje, cu 7,7% - 10% din intenţiile de vot, a criticat atât conservatorii, cât şi socialiştii, pentru că au cedat condiţiilor creditorilor externi. El a promis că va înfiinţa o comisie independentă care să ancheteze cauzele crizei şi să ajute ţara să îşi recapete suveranitatea, pierdută în favoarea creditorilor.

- FOTIS KOUVELIS: Fost ministru al justiţiei şi liderul nou-formatei Stângi Democratice, el pare mai degrabă un politician capabil să negocieze un compromis decât să conducă o revoluţie. Liderul moderat în vârstă de 64 de ani spune că partidul său nu respinge acordul internaţional de salvare, dar cere o serie de schimbări importante. Partidul său a obţinut între 5,4% şi 8,8% din voturi în ultimele sondaje.

- NIKOLAOS MICHALOLIAKOS: Liderul partidului de extremă-dreapta Răsăritul de Aur profită de nemulţumirea din ce în ce mai mare a populaţiei faţă de măsurile de austeritate. Formaţiunea sa ar putea obţine până la 5,2% din voturi.

- GIORGOS KARATZAFERIS: Fostul europarlamentar în vârstă de 65 de ani, şef al formaţiunii populare ortodoxe LAOS, a acuzat foştii săi parteneri de coaliţie socialişti şi conservatori că lucrează împotriva intereselor economice ale naţiunii. Sondajele recente arată că susţinerea pentru LAOS a scăzut după participarea sa de scurtă durată la guvernului interimar. El este creditat în prezent cu între 3% şi 4,5% din intenţiile de vot.

- DORA BAKOYANNI: Fostul ministru de externe în vârstă de 55 de ani, în prezent lideră a Alianţei Democratice (centru-dreapta) a salutat acordul de salvare convenit cu liderii din zona euro.

- MIHALIS TREMOPOULOS: Formaţiunea sa Ecologiştii Verzi, ar putea depăşi pragul de 3% din voturi necesar pentru a intra în Parlament. Europarlamentar şi fost jurnalist, Tremopoulos, în vârstă de 54 de ani, a cerut reducerea cheltuielilor cu apărarea şi pledează pentru reforme administrative şi fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor