Primarul Sorin Oprescu pregăteşte Bucureştiul pentru a fi port la Dunăre

Dunarea la Bechet
Dunarea la Bechet (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, crede că este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre, jucând totodată un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene. "Este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre, cu atât mai mult cu cât acesta reprezintă un pol de dezvoltare pentru România, pe de o parte, dar şi unul dintre cele mai importante centre economice, culturale şi universitare din Europa Centrală şi de Sud-Est. Din acest motiv, Bucureştiul trebuie să joace un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene. Trebuie să acţionăm rapid pentru a pune în adevărata sa valoare întreaga capacitate ştiinţifică, universitară, financiară, culturală a Bucureştiului pentru atingerea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării", a spus primarul general al Capitalei, la Conferinţa Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, eveniment desfăşurat în Viena.

La finalul conferinţei, primarul general a propus ca următoarea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene să aibă loc la Bucureşti, în octombrie 2013.

*

De câteva săptămâni se vorbeşte foarte insistent de reluarea lucrărilor la canalul Dunăre-Bucureşti, în acest sens fiind programată o şedinţă a comisiei interministeriale care studiază proiectul. În cadrul întâlnirii s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul „Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe", cu o durată de realizare a lucrărilor de cinci ani. Documentaţia tehnico-economică a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, iar investiţia va fi finanţată din surse legal constituite, fonduri externe, credite şi în completare de la bugetul de stat.

Prin realizarea lucrărilor pentru „Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe" se vor atinge mai multe obiective. Astfel, prin legarea municipiului Bucureşti cu fluviul Dunărea, Capitala se va racorda la principala arteră de navigaţie transeuropeană, ceea ce va permite legǎtura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre precum Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Duisburg, Rotterdam. De asemenea, va fi posibil accesul direct la portul maritim Constanţa, iar prin canalul Rhin - Main - Dunăre la reţeaua europeană de căi navigabile, dar şi producerea a aproximativ 126 GWh/an energie electrică regenerabilă în hidrocentralele din nodurile hidrotehnice ale amenajărilor.

Important este şi faptul că, în condiţiile verii secetoase din acest an care se pare că va deveni o obişnuinţă în această parte a Europei, se va crea posibilitatea alimentării cu apă a localităţilor limitrofe şi asigurarea apei necesare pentru irigarea în perspectivă a unor suprafeţe de teren agricol însumând 150.000 ha şi se vor putea realiza sisteme de desecări-drenaje de pe o suprafaţă de până la 30.000 hectare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură