Boc: Proiectul Canalul Dunăre - Bucureşti necesită o suplimentare de 350 milioane euro

Fluviul Dunarea.
Fluviul Dunarea. (Oana Moisescu / Epoch Times)
Epoch Times România
17.07.2009

Premierul Emil Boc a afirmat joi, la Călăraşi, că va discuta în Guvern suplimentarea cu 350 de milioane de euro a fondurilor necesare proiectului Canalului Dunăre - Bucureşti.

"Proiectul Canal Dunăre - Bucureşti reprezintă o investiţie care trebuie suplimentată cu 350 milioane de euro, pentru că este un proiect cu impact major. Îl vom discuta la Ministerul Transporturilor şi la nivelul Guvernului, ca obiectiv de importanţă naţională şi de găsire de surse de finanţare din fonduri europene şi resurse bugetare interne", a precizat primul-ministru.

Şeful Executivului şi-a exprimat speranţa că programul are şanse să fie pus în practică, argumentând că acesta are avantaje economice şi că "nu ar trebui să fie uitat", chiar dacă datează dinainte de anul 1989.

În noiembrie anul trecut, Canalul Dunăre - Bucureşti a trecut, oficial, din administrarea Ministerului Mediului în cea a Ministerului Transporturilor.

Proiectul Canalului Dunăre - Bucureşti prevede existenţa a două căi navigabile pe râurile Argeş şi Dâmboviţa, precum şi trei porturi: 1 Decembrie pe Argeş, Glina pe Dâmboviţa şi portul Olteniţa.

Lucrările la Canalul Dunăre - Bucureşti au început în 1986, pe baza unui proiect realizat în 1982, dar ideea datează din 1929, când Parlamentul a adoptat o lege privind construirea unui canal care să transforme Capitala României în port la Dunăre.

Construcţia efectivă a demarat însă abia în timpul regimului comunist, imediat după finalizarea canalului Dunăre - Marea Neagră. Până în 1990, s-au realizat peste 70 la sută din lucrări, dar după decembrie 1989 proiectul a fost abandonat.

În 1994, canalul a intrat, în mod oficial, în conservare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor